Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ThinkStock

OM eist forse straffen tegen leden grote Brabantse drugsbende

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Den Bosch straffen geëist tegen tien personen op verdenking van voorbereidingshandelingen en productie van synthetische drugs. Het OM heeft straffen uiteenlopend van vijftien maanden tot zeven jaar tegen hen geëist.

Het gaat om een groep mannen uit Den Bosch, Oirschot, Rosmalen, Eindhoven, Zaltbommel en Oudebildtzijl. De hoofdverdachte, een 48-jarige man uit Den Bosch, hoorde zeven jaar tegen zich eisen. Als het aan het OM ligt moet een tweede man, een 48-jarige verdachte uit Rosmalen, drie jaar de cel in.

Uit een grootschalig onderzoek, dat in oktober 2017 van start gaat, wordt al snel duidelijk dat de Bossche hoofdverdachte een druk bestaan heeft. Hij blijkt op diverse locaties aanwezig, reist van hot naar her en heeft contacten met veel personen. Van Den Bosch naar Oirschot, Oudebildtzijl, en Nieuw-Amsterdam, en weer terug. 

In een door de Bossche man gebruikte loods en in zijn garage in Den Bosch vindt de politie allemaal spullen die direct te linken zijn aan het het synthetisch drugsproces. Ook werd het eindproduct amfetamine daar aangetroffen. 

Quote

Het produceren van syntheti­sche drugs is een dusdanig complex proces dat dit niet door één persoon kan worden uitgevoerd. Zo blijkt ook in dit onderzoek.”

Officier van justitie

Amfetamine-lab

Op  4 april 2018 worden uiteindelijk zeven locaties binnengevallen. In Friesland wordt in een schuur bij een boerderij in Oudebildtzijl een groot amfetamine-lab aangetroffen. Daar wordt veel hardware gevonden en 4000 liter zoutzuur en 800 liter formamide: zuren om harddrugs te maken. Ook op locatie in Nieuw-Amsterdam in Drenthe wordt een operationeel werkend lab aangetroffen, waarbij op zeer grote schaal synthetische drugs wordt vervaardigd. 

Het OM vindt dat er sprake is van een reëel gevaar voor de volksgezondheid, voor aanwezigen, hulpverleners en controlediensten op de betreffende locaties. 

“Het produceren van synthetische drugs is een dusdanig complex proces dat dit niet door één persoon kan worden uitgevoerd. Zo blijkt ook in dit onderzoek. Er zijn veel grondstoffen, hardware en kennis nodig. En het proces vereist een planning en organisatie waaraan meerdere personen hun bijdrage dienen te leveren. Er was sprake van onderlinge afstemming en samenwerking. Er is dan ook sprake van medeplegen: de hoofdverdachte was daarbij de spin in het web, afspraken worden gemaakt en klussen worden opgedragen en uitgevoerd. Hij heeft met één of meer anderen, in vereniging, synthetische drugs geproduceerd en daartoe voorbereidingshandelingen gepleegd. Dat geldt voor alle verdachten in dit dossier,“ stelt de officier ter zitting.

De rechtbank doet 2 mei uitspraak.

 1. De Rijk is nog niet klaar met discussie over nazi-design
  PREMIUM

  De Rijk is nog niet klaar met discussie over na­zi-de­sign

  DEN BOSCH - Arthur Graaff , woordvoerder van de AFVN, bond van anti-fascisten, liep een tijdje terug in Den Bosch vanuit Het Noordbrabants Museum naar het Design Museum en zag dat recht tegenover het museum een oude synagoge staat. Hij zag er ook een gedenkplaat voor door de nazi's vermoorde joden in Den Bosch. ,,Daarover heeft Timo de Rijk in interviews nooit iets verteld. Voor mij was het toen duidelijk. We moeten ons stevig gaan verzetten tegen de expositie die De Rijk in zijn museum gaat houden.”
 2. Parkeergarage Bossche Maijweg 20 jaar open voor omwonenden, aanleg woonerf kan daarmee ook beginnen

  Parkeerga­ra­ge Bossche Maijweg 20 jaar open voor omwonenden, aanleg woonerf kan daarmee ook beginnen

  DEN BOSCH - Het heeft veel overleg en kruim gekost, maar de NS gaat de in 2017 gebouwde parkeergarage aan de Maijweg in Den Bosch uiteindelijk tóch voor twintig jaar openstellen voor omwonenden. Omdat de spoorwegen de afspraken die in het verleden gemaakt zijn nakomt, kan al in oktober van dit jaar ook met de nieuwe inrichting van de weg begonnen worden. Dat laatste gaat duurder worden dan aanvankelijk aangenomen: geen 900.000 euro, maar 1,475 miljoen euro.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch