Volledig scherm
Verkeersregelaar bij de kruising Graafseweg-Lagelandstraat. © Olaf Smit

Omleiding Bossche Zuidwal was niet direct duidelijk: ‘Na controleronde zijn fouten hersteld’

DEN BOSCH - Vanaf maandag zou de omleiding bij de Bossche Zuidwal volgens de gemeente voor grote problemen kunnen zorgen. Dat viel maandagochtend mee. Misschien omdat de gemeente een geplande omleiding heeft vervangen. Er waren wel meer borden nodig.

De projectleider van de wegwerkzaamheden vertelde het Brabants Dagblad afgelopen woensdag dat het omleidingsverkeer tot en met 6 december over de Aartshertogenlaan zou worden geleid. Maar daarna is gekozen voor een route over de Zandzuigerstraat.

Veiliger dan Aartshertogenlaan

Volgens een woordvoerder van de gemeente is dat gebeurd omdat de Zandzuigerstraat meer capaciteit heeft (twee keer twee rijstroken) dan de Aartshertogenlaan. Het zou ook veiliger zijn omdat de rotonde (met fietsers in twee richtingen) op de Aartshertogenlaan wordt vermeden.

Aan de aanloop naar de omleiding is niks veranderd. Grote gele borden spreken boekdelen bij de start van de omleiding bij het provinciehuis. Wie naar het centrum wil rijden, volgt route 3. Dus niet linksaf naar de Pettelaarseweg maar rechtdoor via de Lambooybrug en de Lagelandstraat naar de Graafseweg.

Vanaf daar ging omleidingsroute 3 gisteren onverwacht naar de Bruistensingel en Zandzuigerstraat. Dus niet linksaf naar de Aartshertogenlaan. En bij de Bruistensingel/Zandzuigerstraat ontbraken borden. Dat werd halverwege de dag rechtgezet. ,,Naast het bord bij het viaduct van de Zandzuigerstraat moest een bord van omleiding 3 staan. Na een controleronde zijn de fouten hersteld’', aldus de woordvoerder.

Verkeerslichten

De route vanaf het provinciehuis naar het centrum leverde gisterochtend vooral vertraging op omdat de verkeerslichten bij de kruising Lagelandstraat-Graafseweg worden vervangen. ,,Aan de Hekelbrug kon later dan gepland worden begonnen door een kolonie broedende boerenzwaluwen. Daarom zijn deze werkzaamheden in elkaar geschoven. Waarschijnlijk is het werk bij de kruising woensdag voor de avondspits afgerond.” Volgens de woordvoerder moet iedereen even wennen. ,,We zien sluipverkeer door de binnenstad en automobilisten die denken een fietsomleiding te kunnen volgen.’'

Dus niet linksaf naar de Aartshertogenlaan. En bij de Bruistensingel/Zandzuigerstraat ontbraken borden. Dat werd halverwege de dag rechtgezet. ,,Naast het bord bij het viaduct van de Zandzuigerstraat moest een bord van omleiding 3 staan. Na een controleronde zijn de fouten hersteld’', aldus de woordvoerder.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch