Volledig scherm
De rotonde die er nu ligt, voldoet het beste voor het verkeer in Berlicum aan het Mercuriusplein. © Domien van der Meijden

Onderzoek naar komst blauwe zone Mercuriusplein in Berlicum

BERLICUM - Het is nog lang niet zeker of straks het nieuwe Mercuriusplein ook blauwe zone krijgt. Sint-Michielsgestel doet eerst onderzoek naar langparkeerders op het plein in Berlicum.

Als Sint-Michielsgestel op termijn de reconstructie van het Mercuriusplein laat uitvoeren, is het nog niet zeker of op dat nieuwe plein ook blauwe zone wordt ingevoerd om het parkeren beter te regelen. Een woordvoerder van de gemeente vertelt dat er nu eerst nog een parkeeronderzoek wordt uitgevoerd op het Mercuriusplein in Berlicum. 

Onderzoek langparkeren op plein

,,We willen weten hoeveel langparkeerders er doordeweeks staan. Op het nieuwe plein zijn er straks wat minder parkeerplaatsen dan nu. Door het onderzoek weten we straks of die parkeerschijf nodig is of niet.”

Volgens wethouder Ed Mathijssen staat de gemeente nu aan de lat om het plein een reconstructie te geven. ,,Vier jaar geleden zijn we begonnen met de plannen maken voor de ‘Hartkamers van Berlicum’ en het maken van een nieuw bestemmingsplan. Het Mercuriusplein is vijftig jaar oud en erg toe aan vernieuwing.”

Ondertussen is wel vast komen staan dat een mooi nieuw plein maken veel geld kost. Vandaar dat in de kadernota 2020 inmiddels een kleine drie miljoen euro in de boeken staat. Dat is anderhalf miljoen meer dan oorspronkelijk was gepland. 

Plein moet straks weer vijftig jaar mee kunnen

,,Maar dan krijgen we een plein dat weer een jaar of vijftig mee kan. Er komen grote bomen, met groen rondom de nieuwbouw en horeca op de kop van het plein en met een fontein erbij. Die nieuwbouw heet De Uitkijk en herbergt inmiddels lunchroom Smaakvol. Tegenover De uitkijk wordt op termijn ook nog gebouwd op het terrein van Coppens. Voordat de bouw daar begint wordt eerst een groene ‘wal’ gebouwd om bewoners van de Kantorshoeve, Berguulsehoeve en Clarissenhoeve af te schermen van de nieuwbouw.”

Rotonde blijft liggen, nieuwe wordt te duur

De rotonde aan het plein bij de Runweg/Hoogstraat blijft overigens gewoon liggen. Verplaatsen van de rotonde zou nog eens zeven ton extra gaan kosten. En dat vindt het college in Gestel te gortig.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch