Volledig scherm
Het ontwerp voor het nieuwe Theater aan de Parade in Den Bosch van architectenbureau NOAHH uit Amsterdam. © NOAHH | Network Oriented Architecture

Ontwerpen Theater aan de Parade kan doorgaan zoals gepland: gevolg van vonnis rechtbank

DEN BOSCH - Er is geen nieuwe procedure nodig om het nieuwe Theater aan de Parade te laten bouwen. Vier architectenbureaus die een nieuwe aanbestedingsprocedure willen voor de (ver)nieuwbouw van het Theater aan de Parade ondernamen volgens de rechtbank Oost-Brabant te laat actie. Zij zijn daarom niet-ontvankelijk verklaard. Of de bouw doorgaat is pas in de zomer van 2020 bekend

De gemeente is al jarenlang bezig met de (ver)nieuwbouw van het Theater aan de Parade. In 2017 stopte zij met het toen voorliggende nieuwbouwplan omdat de kosten daarvan te hoog waren. Er werd vervolgens een nieuw plan uitgewerkt. Daartoe werden afgelopen september 5 architectenbureaus uitgenodigd om een ontwerp te maken. In februari 2019 gunde de gemeente de opdracht voorlopig aan het Amsterdamse architectenbureau  NOAHH en in april tekenden deze partijen een definitieve overeenkomst. De overige 4 architectenbureaus stapten vervolgens in mei  naar de rechter.

Zeer laat stadium

Volgens de verliezende architectenbureaus is de aanbestedingsprocedure voor het ontwerp van het theater onrechtmatig verlopen en is de opdracht tussentijds wezenlijk gewijzigd, zodat de gemeente alle architectenbureaus opnieuw de kans moet geven de opdracht binnen te halen. De architectenbureaus stellen dat de gemeente pas in een zeer laat stadium ontdekte dat het bestemmingsplan voor de locatie en het Programma van Eisen voor het ontwerp met elkaar in strijd waren. 

De gemeente zou dit toen, op gekunstelde wijze, geprobeerd hebben alsnog met elkaar in lijn te brengen. Bovendien zou de gemeente, volgens de architectenbureaus, de opdracht tussentijds hebben gewijzigd van een ‘ontwerp binnen strakke kaders’ naar ‘een architect met goede ideeën, die volgend jaar met een ontwerp komt’.

Gebreken 

De rechter concludeert dat de architectenbureaus te laat zijn met dit kort geding. Ze hadden na de voorlopige gunningsbeslissing 20 kalenderdagen de tijd om bezwaar te maken of een kort geding aan te spannen. Dit is niet gebeurd. De gemeente was daarom vrij om over te gaan tot een definitieve gunning van de opdracht. 

Vier weken geleden voerde advocaat Bert van Mieghem namens de archtectenbureaus aan dat de gestelde gebreken aan de aanbestedingsprocedure pas na het verstrijken van de bezwaartermijn bij hen bekend zijn geworden. Maar dat is volgens de rechter niet zo. De architectenbureaus suggereren dat de inschrijving van de Amsterdamse concurrent niet voldoet aan het Programma van Eisen en daarom ongeldig moet worden verklaard. Maar de rechter leidt uit een gemeentelijke Nota af dat uitsluiting niet de consequentie is van een ingediend ontwerp dat niet aan alle eisen voldoet. Dit had ‘een redelijk geïnformeerde inschrijver kunnen begrijpen’.

Lees het dossier over het Theater aan de Parade.

 1. Geen 'Vindicatiaanse' toestanden, maar heuveltje rollen bij Bossche studentenverenigingen
  PREMIUM

  Geen 'Vindicati­aan­se' toestanden, maar heuveltje rollen bij Bossche studenten­ver­e­ni­gin­gen

  DEN BOSCH - Met het nieuwe studiejaar in aantocht schieten (kennismakings)activiteiten bij de studentenverenigingen weer als paddenstoelen uit de grond. Vooral de eerstejaars komen tijdens de introductieperiode vaak zintuigen tekort. Ook de slikspieren worden dikwijls aardig op de proef gesteld. Eveneens kenmerkend is dat het er meestal gemoedelijk en 'sociaal' aan toe gaat.
 2. Winterparadijs is al rond, Joris’ Kerstboom komt terug
  PREMIUM

  Winterpara­dijs is al rond, Joris’ Kerstboom komt terug

  DEN BOSCH - Na het gerommel en de late organisatie de afgelopen jaren van het Winterparadijs op de Bossche Parade is het evenement voor dit jaar nu al rond. Ondanks een te verwachten tekort van 30.000 euro gaan dezelfde partijen als afgelopen jaar met elkaar in zee, betaalt de gemeente opnieuw 37.500 euro en gaan de Stichting PEP (Promotie Evenementen Parade) en Marijn Producties samen de ijsbaan en het horecapaviljoen exploiteren. Ook Joris’ Kerstboom keert op de Parade terug.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch