Volledig scherm
De opbrengst van een replica van onze Zoete Lieve Vrouw is bestemd voor onderzoek en restauratie van het beeld dat in de Mariakapel staat. © Broederschap van Onze Lieve Vrouw

Onze Zoete Lieve Vrouw uit Sint-Jan; Mariakapel ruim week dicht

DEN BOSCH - ,,Ik kan er goed mee leven. De vreugde dat zij gerestaureerd terugkeert overheerst.'' Dat zegt plebaan Geert-Jan van Rossem over de beslissing om het beeld  van onze Zoete Lieve Vrouw ruim een week in een atelier in Maastricht te laten onderzoeken en restaureren.

Afgezien van de jaarlijkse bidtocht zal het beeld voor het eerst sinds 1853 langere tijd uit de Sint-Jan zijn. Tijdens deze werkzaamheden is de kapel vanaf 22 maart tot 31 maart gesloten.  Er zijn zorgen over de toestand van het beeld. Beschadigingen en loszittende verflagen moeten worden hersteld. ,,Met röntgenstralen hopen wij te weten wat nodig is om het beeld te behouden voor de komende eeuwen'', aldus Ted Sanders, bestuurslid van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw.

Replica

Sanders verwacht dat het onderzoek en restauratie 'enkele duizenden''euro's kost. Om het onderzoek en restauratie te bekostigen geeft de Broederschap een replica uit die voor 50 euro te koop is. De opbrengst gaat volledig naar het onderzoek en restauratie. 

De replica is  is 22 centimeter hoog en uitgevoerd in licht eiken-imitatiehout en gebaseerd op een 3D-scan die in 2016 is gemaakt van het beeld.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch