Volledig scherm
Sjef van Creij (links) en Jos van Son. © Jan Zandee en Marc Bolsius

Ook 1000 euro boete geëist tegen oud-wethouder Jos van Son in zaak burgemeesterslek Den Bosch

DEN BOSCH - Na ruim twee jaar onderzoek stonden ex-wethouder Jos van Son (66) en gemeenteraadslid Sjef van Creij (57) maandag terecht voor schending van de geheimhoudingsplicht rond de burgemeestersbenoeming in Den Bosch in 2017. Tegen beide politici is een geldboete van 1000 euro geëist.

Bekijk onderaan het live-verslag van verslaggever Marc Brink uit de rechtbank. 

Het Brabants Dagblad publiceerde op 12 juli 2017 een uitgebreide reconstructie over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. Niet Jack Mikkers was eerste keus, maar Jan Hamming uit Heusden. Hamming haakte zelf op het laatste moment af en werd burgemeester in Zaanstad. Commissaris van de Koning Wim van de Donk voelde zich door de vele informatie over ook andere kandidaten genoodzaakt aangifte te doen.

Meerdere verklaringen

Tegen beide mannen eiste justitie maandag een geldboete van 1000 euro. Meerdere (oud-)raadsleden legden belastende verklaringen af tegen Sjef van Creij. Hij zou anderen hebben verteld over de politieke kleur van de voornaamste burgemeesterskandidaat, of soms rechtuit de naam van Hamming hebben genoemd. 

Van Son deelde als wethouder kennis over de nieuwe burgemeester met zijn collega-wethouders, zegt het OM. Een schending van zijn ambtsgeheim. Daar was volgens de officier van justitie geen dringende reden voor. Bij de strafeis is rekening gehouden met het feit dat de zaak al wat ouder is. 

‘s Ochtends stond Van Creij terecht, ‘s middags Van Son. Dus niet samen. Volgens een woordvoerder van het OM is die keuze vooral gemaakt omdat het bij beide verdachten ‘om net iets andere verwijten gaat’. ,,Het geeft de mogelijkheid om voor beide zaken uitgebreid de tijd te nemen.’’ 

Volledige geheimhouding

Wie in de vertrouwenscommissie plaatsneemt, stemt in met volledige geheimhouding. Schending daarvan geldt als een misdrijf, dat strafbaar is gesteld in artikel 272 in het Wetboek van Strafrecht. Als strafmaat geldt bij lekken een gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of een geldboete van de vierde categorie (20.500 euro). Ook taakstraffen zijn mogelijk. In dit geval koos het OM voor een lagere geldboete. 

Belgegevens

Tijdens het onderzoek bleek dat belgegevens van verslaggever Jos van de Ven van het Brabants Dagblad door OM zijn opgevraagd, en een poging tot afluisteren van een gesprek in een café was mislukt. Onder dreiging van kort geding door Brabants Dagblad haalde OM alle gegevens uit dossier.

Verslaggever Marc Brink deed verslag vanuit de rechtszaal

In samenwerking met indebuurt Den Bosch