Volledig scherm
De boot van Sinterklaas meerde in Den Bosch voor het eerst aan bij het bolwerk. „Mooier dan vorige jaren bij de Citadel. De mensen stonden ons bij de draaibrug al op te wachten.” Foto Olaf Smit © Olaf Smit

Ook protest van voorstanders Zwarte Piet in Den Bosch: ‘Intocht moet niet escaleren’

Do 7 nov. Ook voorstanders van Zwarte Piet willen dit jaar protesteren in Den Bosch. Een oproep op Facebook om woensdagavond te verzamelen op de Markt is in een paar uur tijd al door meer dan 500 mensen geliked.

Door Bart Gotink

Het protest zal met opzet niet plaatsvinden tijdens de intocht, maar op een woensdagavond, laat initiatiefnemer Danny van der Horst weten. ,,De intocht zelf vind ik daar niet de plek voor. Dat is een dag waarbij de kinderen voorop staan. Ik wil niet dat dat escaleert", geeft hij aan. Tijdens de intocht wordt er namelijk wel geprotesteerd door tegenstanders van Zwarte Piet, die juist vinden dat de verandering niet hard genoeg gaat.

De wens van voorstanders is echter groot om ‘positief en vreedzaam’ iets te laten horen, denkt Van der Horst. ,,Woensdagavond was er een pro-pietenprotest in Den Haag. Dat vond ik een mooi voorbeeld dus heb ik donderdagmorgen een Facebookpagina aangemaakt. Sindsdien krijg ik ontzettend veel berichtjes, ook privé, van mensen die bijvoorbeeld spandoeken willen maken.” De pagina had in een paar uur al meer dan 500 likes. Maar hoeveel demonstranten er komen, durft Van der Horst nog niet te zeggen. ,,Ik had ook niet verwacht dat het zo breed zou worden opgepakt.”

Schoorsteenpieten

Tot frustratie van de voorstanders van Zwarte Piet zullen er dit jaar voor het eerst schoorsteenpieten rondlopen bij de intocht van Sinterklaas op zondag 17 november. Vrijwilligers die als Zwarte Piet meelopen mogen voor het eerst zelf bepalen of ze zichzelf helemaal zwart laten schminken of als een schoorsteenpiet. Zo hoopt de  Stichting Intocht Sint Nicolaas iedereen tevreden te kunnen houden. Van der Horst, zelf opgegroeid in de Hambaken, ziet echter niets racistisch in Zwarte Piet en heeft het gevoel dat de roetveegpieten door een minderheid ‘door de strot worden geduwd’ van de andere 95 procent. Roetveegpieten zijn volgens hem juist voor kleinere steden, dorpen en wijk niet haalbaar. ,,Tenslotte zie je dan direct wie er achter de schmink zit.”

Volledig scherm
Een eerder protest vóór Zwarte Piet, tijdens de intocht in Tilburg. © Jan van Eijndhoven / Beeld Werkt

Hoe het protest precies vormgegeven gaat worden, weet Van der Horst nog niet. Ook heeft hij nog geen melding gemaakt bij de gemeente. ,,Ik moet nog uitzoeken wat precies kan en mag", geeft hij aan. ,,Het is een beetje een spontane actie.”

‘Afhankelijk van risico wordt locatie bepaald’

Tegenstanders van Zwarte Piet vinden juist dat de veranderingen niet hard genoeg gaan en willen volledige uitbanning van zwarte piet in 2020. Kick Out Zwarte Piet wil daarom een demonstratie houden tijdens de intocht van sinterklaas op zondag 17 november. De demonstranten willen daarbij een statisch protest houden, waarbij ze dus niet rondlopen, op een zichtbare plek langs de route van de intocht.

Waar dat protest gehouden wordt, is nog niet bekend. ,,We zullen met hen in overleg gaan waar zij kunnen demonstreren", laat een woordvoerder van de gemeente weten. ,,Afhankelijk van een aantal factoren zoals onder andere de grootte van de groep, de mate waarin we afspraken met hen kunnen maken en het risico dat we inschatten op escalatie, wordt een locatie toegewezen. Verder nemen wij samen met politie en de organisatie van de intocht maatregelen die wij nodig achten om de intocht tot een mooi feest te laten zijn voor elk kind.”

Over eventuele veiligheidsmaatregelen tijdens de intocht worden verder geen mededelingen gedaan, laat de woordvoerder weten.

Volledig scherm
Zwarte Piet © Shutterstock

In samenwerking met indebuurt Den Bosch