Volledig scherm
PREMIUM
Rita Bijnen vertelt aan John Goedmakers van ROS-radio over de oorlogsjaren in Berlicum en op Coudewater in Rosmalen. © Archief ROS Radio

Oorlogsdagboek Rita Bijnen uit Berlicum vol kippenvelmomenten

 BERLICUM/ROSMALEN - Alsof je er zelf bij bent. Zo beschrijft Rita Bijnen (95) in haar oorlogsdagboek haar vlucht voor het oorlogsgeweld vanuit Berlicum naar de schuilkelders van Coudewater in Rosmalen. Het oorlogsdagboek wordt in oktober uitgegeven.

Coudewater in Rosmalen is rond 24 oktober 1944 ontsnapt aan een ramp. Dat blijkt onder meer uit de dagboekaantekeningen van Rita Bijnen (95) uit Berlicum. Zij vluchtte met het gezin voor het oorlogsgeweld uit Berlicum en kwam door hun kennis dokter Schenk in de schuilkelders van Coudewater terecht. Daar kon Bijnen een verpleegstersfunctie krijgen en huishoudelijk werk verrichten.

  1. Burgemeesterslek: ‘Warrig politiek steekspel’ en ‘zaak die volledig is ontploft’
    PREMIUM

    Burgemees­ter­slek: ‘Warrig politiek steekspel’ en ‘zaak die volledig is ontploft’

    DEN BOSCH - Is het Bossche burgemeesterslek boven water? Voor het Openbaar Ministerie (OM) wel. Daarom hoorden ex-wethouder Jos van Son en gemeenteraadslid Sjef van Creij maandag tijdens een rechtszaak elk een boete van duizend euro tegen zich eisen. Rob van Huijgevoort, advocaat van Van Creij, sprak over ‘een warrig politiek steekspel’. Esther Vroegh, advocaat van Van Son, had het over een zaak die ‘volledig is ontploft’.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch