Volledig scherm
Een in 2017 gepresenteerde schets van het nieuwe Sint-Jansmuseum aan de zijde van de Hinthamerstraat. Inmiddels is het stichtingsbestuur vertrokken en is het kerkbestuur aan zet.

Oorverdovende stilte rond komst Sint-Jansmuseum, ‘kerkbestuur blijft in gebreke’

DEN BOSCH - Het is al ruim anderhalf jaar oorverdovend stil rond de komst van een Sint-Jansmuseum in Den Bosch. Het parochiebestuur is volgens de gemeente aan zet om met plannen te komen, maar sinds oktober 2017 wordt vanuit die hoek niets meer vernomen. Het CDA wil als warm pleitbezorger van het museum weten wat de stand van zaken is, maar ook het college van B en W zit nog steeds in de wachtkamer. 

De plannen rond een museum bij de kathedraal kwamen maandagavond weer eens ter sprake bij de commissie bedrijvigheid, die de voorjaarsnota 2020 behandelde.  Het college stelt daarin voor om de gereserveerde vier miljoen euro die in het structuurfonds zijn opgenomen, voorlopig maar te schrappen. ,,Maar dat wil niet zeggen dat het geld uit het zicht is verdwenen. Dat geld komt weer terug als er daadwerkelijk plannen liggen’', verduidelijkte wethouder Jan Hoskam van financiën. 

Engelengeduld

,,Engelengeduld’', zo omschreef Marcel Ploegmakers van het CDA de ideeën rond het museum, die al in 2008 voor het eerst te horen waren. Begin 2017 leek het er dan echt van te komen: een speciaal voor een museum opgericht stichtingsbestuur ontvouwde in aanwezigheid van de inmiddels vertrokken plebaan plebaan Gert Jan van Rossem (ook voorzitter van het kerkbestuur) en wethouder Van Olden een prestigieus plan waarbij sprake was van een ‘modern museum’ met sprekende beelden, glas-in-loodramen die verhalen vertellen, ambachtslieden die hun werken tonen en boogbeelden die uitgelicht worden met daaronder muziek van de Philharmonie Zuid. Het museum zou de huidige bouwloods uit 1989  moeten vervangen. 

Negen maanden later was het stichtingsbestuur vertrokken en nam het kerkbestuur de taken over. Er zou verschil van inzicht zijn over de bedrijfsvoering, maar ook daarover blijft het kerkbestuur zwijgen. Het komt er op neer dat het kerkbestuur niet veel heil ziet in een al te grote toeristische trekpleister in de tuin van de basiliek. 

‘Het kerkbestuur blijft in gebreke’

Het CDA geeft echter nog niet op. Ploegmakers: ,,Wij doen een oproep aan het kerkbestuur om door te pakken. De gemeente heeft eerder al 250.000 euro beschikbaar gesteld voor een onderzoek, het zou jammer zijn als daar nu een pennenstreek doorheen gaat.’’ Antoon van Rosmalen kon namens GroenLinks niet anders concluderen dat er voorlopig geen museum komt en ‘het kerkbestuur in gebreke blijft’. 

Volgens wethouder Mike van der Geld is er een gesprek met het kerkbestuur geweest. ,,Op dit moment zijn de plannen onvoldoende uitgewerkt.’’

In samenwerking met indebuurt Den Bosch