Volledig scherm
Jan van den Berge (l) was wéér de eerste bij Opera op de Parade. © Chris Korsten

Operafan Jan van den Berge is wéér de eerste bij Opera op de Parade

DEN BOSCH - De tropische temperaturen zijn vandaag de oorzaak van het feit dat de organisatie van Opera op de Parade bij deze dertiende editie het plein pas om 18.00 uur vrijgeeft aan fans die de beste plek ambiëren. Daar is het niet iedereen mee eens. ,,Dit is ronduit betuttelend.”

Petra van den Elsen (70) zit in een opvouwbare paraplustoel met haar rug tegen het rood-witte lint dat haar scheidt van het gebied waar pas veel later op de dag een groots spektakel wordt opgevoerd: de Opera op de Parade. ,,Ik ben rond 13.45 uur gearriveerd. Heb van alles meegenomen om de tijd goed door te komen”, vertelt ze. 

Arianne Vastrick en Wil van Amelsvoort vinden het genomen besluit om de Parade voorlopig af te sluiten maar niks. ,,Schande. Dit is ronduit betuttelend. Iedereen is toch volwassen genoeg om eigenhandig maatregelen te nemen om de hitte te vermijden?”

Quote

Schande. Dit is ronduit betutte­lend. Iedereen is toch volwassen genoeg om eigenhan­dig maatrege­len te nemen om de hitte te vermijden

Arianne Vastrick en Wil van Amelsvoort

Extra make-up

Van den Elsen is goed voorbereid op de zinderende hitte: ,,Wil je allemaal weten wat? Vooruit dan. Om te beginnen koffie. Daarnaast een flesje witte Chardonnay, een paar flesjes water, kaasjes, chips, kipspiesjes en cherrytomaatjes. En voor de zon factor 50 en extra make-up, voor het geval het zweet van m’n gezicht af gutst. Aan het avondeten is ook al gedacht, want daar zorgt mijn dochter Noortje voor. Ik gok maaltijdsalade.”

Literatuur

Om de tijd te doden heeft Van den Elsen, die overigens ‘gewoon’ in Den Bosch woont, wat literatuur meegenomen: De vlecht, van de hand van Laetitia Colombani. ,,Ik ben lid van De olijke letters, een leesclub die binnenkort haar 25-jarig jubileum viert. Volgende week komen we weer bij elkaar; dan moet dit boek uit zijn. Zo meteen ga ik lekker lezen.”

De ‘eerste‘

Enkele meters verderop is haar stadsgenoot Jan van den Berge (66) neergestreken. ,,Ik kwam hier vanmiddag om 12.40 uur aan, samen met mijn partner Joop van Dijk. Evenals in de voorafgaande jaren was ik de eerste! Komt omdat ik een diehard operafan ben. Ik heb bewust geen boek meegenomen; ik heb namelijk altijd volop kletspraat met jan en alleman.”

Quote

Evenals in de voorafgaan­de jaren was ik de eerste! Komt omdat ik een diehard operafan ben

Jan van den Berge

In samenwerking met indebuurt Den Bosch