De nieuw te bouwen Kaaihal op de Tramkade, met rechts de Verkadefabriek.
Volledig scherm
De nieuw te bouwen Kaaihal op de Tramkade, met rechts de Verkadefabriek. © BiermanHenket

Oppositie roert zich in discussie over Bossche Kaaihal

DEN BOSCH - Collegepartijen in Den Bosch missen het lef en de ambitie om de stad verder te ontwikkelen in de ambitie om Cultuurstad van het Zuiden te worden. Dat verwijt komt van de PvdA na de terughoudendheid van de coalitiepartijen over de plannen voor een nieuwe Kaaihal op de Tramkade.

,,Den Bosch dreigt voor een dubbeltje op de derde rang te komen zitten’’, aldus Pieter Paul Slikker en Jolanda van Gool van de oppositiepartij. ,,Den Bosch mist zo de trein waarop Tilburg en Eindhoven al lang vertrokken zijn.’’ Inmiddels heeft Leefbaar ’s-Hertogenbosch een interpellatiedebat (extra debat) voor de raadsvergadering van woensdag 27 februari aangevraagd.

Verkadedirecteur Jan van der Putten en interim-directeur Gijsje van Honk van het Theater aan de Parade ontvouwden eerder deze week in het Brabants Dagblad hun plannen voor een nieuwe Kaaihal op de Tramkade. Die nieuwe hal (voor tien jaar) moet de eerste drie jaar dienen als tijdelijk theater en daarna vooral gebruikt worden voor onder meer dance-events en urban.

tekst loopt door onder de poll

Poll

Moet de nieuwe Kaaihal in Den Bosch er komen?

  • Ja (69%)
  • Nee (31%)
759 stemmen

De coalitiepartijen VVD, D66, GroenLinks, CDA en Rosmalens Belang waren niet erg enthousiast omdat er in hun ogen wellicht te veel geld namens de gemeente bij moet (tien jaar geen huur voor de grond vragen en de opbrengst van het parkeren aan de exploitant laten) én wijzen erop dat er een grote entertainmenthal in een bestaande hal van de Brabanthallen komt.

Politieke spruitjeslucht en kruideniersmentaliteit

,,Politieke spruitjeslucht en kruideniersmentaliteit’’, oordeelt de PvdA. ,,Zonder ook maar een minuut discussie worden de plannen om tot een hotspot voor vernieuwende cultuur te komen van de hand gewezen. Een plan met ambitie en lef wordt gereduceerd tot een kostenvraagstuk. De Bossche politiek dreigt verlamming te creëren waar juist beweging gewenst is.’’

Paul Kagie van Leefbaar ’s-Hertogenbosch wil aan het einde van deze maand in een debat duidelijkheid van het college van B en W én de coalitiepartijen. ,,Als we invulling willen geven aan Cultuurstad van het Zuiden moeten we initiatiefnemers helder meegeven wat ze van de gemeente kunnen verwachten’’, aldus Kagie in zijn aankondiging van het debat. De vragen die zijn partij tijdens het debat centraal wil stellen, moet Kagie nog op papier zetten.

Lees meer over de plannen in ons dossier.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch