Volledig scherm
Het orkest van de Koninklijke Luchtmacht treedt zaterdag 23 maart op in Vught. © Emiel Muijderman

Orkest Koninklijke Luchtmacht geeft benefietconcert voor nieuwbouw Nationaal Monument Kamp Vught

VUGHT - Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht geeft zaterdag 23 maart een groots concert in de Martinihal in Vught. De opbrengst van het concert is bedoeld voor de nieuwbouw van Nationaal Monument Kamp Vught.

Vanwege het toenemende aantal bezoekers van het Vughtse herinneringscentrum, breidt NM Kamp Vught uit met een nieuwe verdiepte vleugel. Kosten: 4,1 miljoen euro waarvan inmiddels ruim drie miljoen euro is verzameld. De nieuwe vleugel, die 1,6 meter de grond ingaat, is vooral bedoeld voor educatie.

Vrijwilligersactie

Vrijwilligers van NM Kamp Vught willen ook een bijdrage leveren en zijn de actie ‘Samen herdenken, meer ruimte schenken’ gestart. Zo is er zondagmiddag 31 maart een benefietconcert in DePetrus en brengt de Vughtse Zang Vereniging Cantare liedjes ten gehore van ‘Pooh en Piglet’, de bijnamen van de bekende verzetsvrouwen Hetty Voûte en Gisela Söhnlein die gevangen waren in Kamp Vught. Recent werd op initiatief van de vrijwilligers ook een handzaam boekje uitgegeven, ‘Kamp Vught in tekeningen’. 

Tijdens het concert van het Orkest van Koninklijke Luchtmacht treden Jeroen van den Berg en Maria Fernandez op als solisten. De Gemeente Vught stelt de Martinihal gratis beschikbaar. In 2012 gaf het Orkest ook een benefietconcert voor de renovatie van barak 1B, dat in 2013 na restauratie werd geopend als dependance van het hoofdgebouw van NM Kamp Vught.

Kameraadschap niet voor even

Het orkest bestaat uit vakmusici, staat onder leiding van dirigent Lute Hoekstra, en brengt het programma ‘Missions’ op de planken. Een muzikale reis door de wereld van de luchtmacht waar kameraadschap niet voor even is, maar voor het leven. Het repertoire bestaat uit soulvolle, symfonische popmuziek met een krachtige groove en een herkenbare beat. Luchtmachtmilitairen spreken over hun ervaringen tijdens hun oefeningen en uitzendingen. 

Het vernieuwd herinneringscentrum wordt naar verwachting in november heropend met een geheel nieuwe vaste expositie over Kamp Vught en een nieuw gebouw voor ontvangst van schoolgroepen. De aannemer is eind januari begonnen aan fase 1: de nieuwbouw van 300 vierkante meter aan de achterzijde van het museum.

Kaarten

Het concert 23 maart in de Martinihal begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De entree bedraagt 15 euro inclusief koffie en thee. Kaarten zijn te koop bij NM Kamp Vught, via de webwinkel of bij de VVV ‘s-Hertogenbosch, Kring Vrienden ‘s-Hertogenbosch, Bolwerk Sint-Jan en Brunawinkels in Vught. 

Volledig scherm
Een lichtshow en beelden op de drie bij zes meter grote led wall zorgen voor visueel spektakel. © paul tolenaar
 1. Debat Brabants Dagblad over ambities en lef in de stad

  Debat Brabants Dagblad over ambities en lef in de stad

  DEN BOSCH - ‘Geen visie, geen lef en geen dynamiek’, zo luidde de kop boven een artikel medio januari in het Brabants Dagblad. Een opiniestuk met als kern dat de vaart uit het aangeharkte Den Bosch is en het de stad aan doortastendheid ontbreekt. De stad heeft nieuwe idealen en ambities nodig, wat zijn die dan en hoe moeten die gerealiseerd worden? Daar houdt het Brabants Dagblad op woensdag 27 maart (vanaf 20.00) uur in de Verkadefabriek een debat over.
 2. Brutale ontsnapte crimineel uit Rosmalen daagt OM uit en wil zaak schietpartij heropenen
  Video

  Brutale ontsnapte crimineel uit Rosmalen daagt OM uit en wil zaak schietpar­tij heropenen

  ROSMALEN - De voortvluchtige crimineel Shahin Gheiybe (35) voert de strijd tegen de Nederlandse autoriteiten verder op. De voor poging tot moord veroordeelde Rosmalenaar laat vanuit Iran weten dat hij samen met zijn familie een advocaat in de arm gaat nemen met als einddoel de zaak te heropenen. ,,Ik wil mijn onschuld bewijzen”, meldt Gheiybe vanuit zijn geheime verblijfadres aan het Brabants Dagblad.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch