Volledig scherm
Het orkest van de Koninklijke Luchtmacht treedt zaterdag 23 maart op in Vught. © Emiel Muijderman

Orkest Koninklijke Luchtmacht geeft benefietconcert voor nieuwbouw Nationaal Monument Kamp Vught

VUGHT - Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht geeft zaterdag 23 maart een groots concert in de Martinihal in Vught. De opbrengst van het concert is bedoeld voor de nieuwbouw van Nationaal Monument Kamp Vught.

Vanwege het toenemende aantal bezoekers van het Vughtse herinneringscentrum, breidt NM Kamp Vught uit met een nieuwe verdiepte vleugel. Kosten: 4,1 miljoen euro waarvan inmiddels ruim drie miljoen euro is verzameld. De nieuwe vleugel, die 1,6 meter de grond ingaat, is vooral bedoeld voor educatie.

Vrijwilligersactie

Vrijwilligers van NM Kamp Vught willen ook een bijdrage leveren en zijn de actie ‘Samen herdenken, meer ruimte schenken’ gestart. Zo is er zondagmiddag 31 maart een benefietconcert in DePetrus en brengt de Vughtse Zang Vereniging Cantare liedjes ten gehore van ‘Pooh en Piglet’, de bijnamen van de bekende verzetsvrouwen Hetty Voûte en Gisela Söhnlein die gevangen waren in Kamp Vught. Recent werd op initiatief van de vrijwilligers ook een handzaam boekje uitgegeven, ‘Kamp Vught in tekeningen’. 

Tijdens het concert van het Orkest van Koninklijke Luchtmacht treden Jeroen van den Berg en Maria Fernandez op als solisten. De Gemeente Vught stelt de Martinihal gratis beschikbaar. In 2012 gaf het Orkest ook een benefietconcert voor de renovatie van barak 1B, dat in 2013 na restauratie werd geopend als dependance van het hoofdgebouw van NM Kamp Vught.

Kameraadschap niet voor even

Het orkest bestaat uit vakmusici, staat onder leiding van dirigent Lute Hoekstra, en brengt het programma ‘Missions’ op de planken. Een muzikale reis door de wereld van de luchtmacht waar kameraadschap niet voor even is, maar voor het leven. Het repertoire bestaat uit soulvolle, symfonische popmuziek met een krachtige groove en een herkenbare beat. Luchtmachtmilitairen spreken over hun ervaringen tijdens hun oefeningen en uitzendingen. 

Het vernieuwd herinneringscentrum wordt naar verwachting in november heropend met een geheel nieuwe vaste expositie over Kamp Vught en een nieuw gebouw voor ontvangst van schoolgroepen. De aannemer is eind januari begonnen aan fase 1: de nieuwbouw van 300 vierkante meter aan de achterzijde van het museum.

Kaarten

Het concert 23 maart in de Martinihal begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De entree bedraagt 15 euro inclusief koffie en thee. Kaarten zijn te koop bij NM Kamp Vught, via de webwinkel of bij de VVV ‘s-Hertogenbosch, Kring Vrienden ‘s-Hertogenbosch, Bolwerk Sint-Jan en Brunawinkels in Vught. 

Volledig scherm
Een lichtshow en beelden op de drie bij zes meter grote led wall zorgen voor visueel spektakel. © paul tolenaar
 1. Boxtel heeft de eerste Duncan-baby: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  Boxtel heeft de eerste Duncan-ba­by: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  DEN BOSCH/BOXTEL - Als de vliezen breken tijdens de eerste halve finale en je eerste kindje vervolgens geboren wordt op de dag van de finale van het Eurovisie Songfestival, kan het bijna niet anders dan dat de naam Duncan blijft hangen. Kersverse ouders Janske en Martijn van Dinther uit Boxtel besloten dan ook snel na de winst van Duncan Laurence, om hun pasgeborene om te dopen tot Hank Duncan Lucas van Dinther. ,,Maar we zijn geen mega-songfestival fans hoor!”
 2. Fraaie rituelen sieren ceremonie Ridderorde in Den Bosch
  PREMIUM

  Fraaie rituelen sieren ceremonie Ridderorde in Den Bosch

  DEN BOSCH - De (internationale) Ridderorde van het Heilig Graf van Jerusalem stamt uit de tijd van de kruistochten, maar leeft anno 2019 nog altijd voort. Zo nu en dan ontvangen nieuwe leden -de zogeheten novieten- de Investituur. Iets wat telkens gepaard gaat met groot ceremonieel vertoon. Zaterdag in de Sint-Jan, in het bijzijn van enkele gedistingeerde buitenlandse gasten, een tiental bisschoppen én kardinaal Simonis, zeg maar de hoogste ‘baas’ van de Nederlandse rooms-katholieke kerk.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch