Volledig scherm
Een oude bruine beuk in het Lievevrouwepark is ziek en wordt gekapt. © Google Maps

Oude beuk in Lievevrouwepark Vught is ziek, onveilig en wordt gekapt

VUGHT - De achttien meter hoge bruine beuk die in het Lievevrouwepark in Vught staat, vlakbij het nieuwbouwplan La Couronne, wordt volgens het gemeentebestuur gerooid omdat hij ziek is. Uit een rapport van Cobra boomadviseurs blijkt dat de Fagus Sylvatica is aangetast door de korsthoutskoolzwam.

De SP Vught stelde recent schriftelijke vragen over het rooien van de boom. ,,De boom staat erg dicht bij La Couronne, het plan met idioot grote appartementen voor een belachelijk hoge prijs, dat momenteel gebouwd wordt", aldus de SP. ,,De mensen woonachtig rondom het Lievevrouwepark hebben een deskundige naar de boom laten kijken. Zijn oordeel is dat de boom weliswaar niet helemaal gezond meer is, maar dat er een langetermijnmeting nodig is om te bepalen of de boom inderdaad zo ziek is dat deze gerooid mag worden.”

Boom kan omwaaien

Volgens het gemeentebestuur blijkt uit onderzoek en een meting dat de boom met een diameter van 80 tot 100 centimeter, dermate is aangetast dat de dikte van de restwand onvoldoende is. Hierdoor zou het risico bestaan dat de boom omwaait en de veiligheid van de gebruikers van het park niet te waarborgen is. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch