De oprichters van De Bombarst vlnr Ad van Etten, Jordy Sanchez en Noël Josemans.
Volledig scherm
De oprichters van De Bombarst vlnr Ad van Etten, Jordy Sanchez en Noël Josemans. © Roel van der Aa

Oude kapel ziekenhuis De Paap wordt plek om cultureel te experimenteren

Vr 23 aug.De oude kapel van De Paap moet een nieuwe culturele broedplaats worden. Want er is in Den Bosch een groot gebrek aan zulk soort ruimtes, zeggen de drie initiatiefnemers.

Door Bart Gotink

De glas-in-loodramen zijn nu nog verduisterd, net als de vele ramen in het dak. Je moet dan ook wel goed kijken, wil je nog iets van de oude kapel herkennen in het gebouw van het voormalige ziekenhuis Joannes de Deo aan de Papenhulst (kortweg 'De Paap' genoemd). ,,Maar we willen het liefst weer iets meer van de vroegere kapel zichtbaar maken", geeft Ad van Etten aan. Want voor de hoge ruimte zijn weer grootse plannen bedacht.

De oude kapel van ziekenhuis De Paap moet een culturele broedplaats worden
Volledig scherm
De oude kapel van ziekenhuis De Paap moet een culturele broedplaats worden © Bart Gotink/BD

De verduistering zit er vanwege een voorstelling van Theaterfestival Boulevard, eerder deze zomer. Afgelopen jaren maakte Circus Bon Bourgon gebruik van de ruimte, voor voorstellingen en repetities. Maar toen dat aangaf te vertrekken, stak Van Etten - die ook woont in de woongroep in het gebouw - al snel zijn vinger op. Samen met Jordy Sanchez en Noël Josemans start hij daar nu met De Bombarst, een plek waar creatieve makers - van dansers tot dichters, van circusartiesten tot muzikanten - en hun publiek samen moeten kunnen komen om te experimenteren, bijvoorbeeld met verschillende disciplines en met de ruimte.

,,We willen daarbij een open ontmoetingsplaats maken", vertelt Sanchez. ,,Het is bijvoorbeeld de bedoeling dat mensen bij repetities binnen kunnen lopen, om vast iets te zien dat nog niet af is. Eventueel kan het publiek dan ook direct zeggen wat ze er van vinden. We hopen zo voor iets nieuws te zorgen en kruisbestuiving tussen verschillende makers mogelijk te maken."

De oude kapel van ziekenhuis De Paap moet een culturele broedplaats worden
Volledig scherm
De oude kapel van ziekenhuis De Paap moet een culturele broedplaats worden © Bart Gotink/BD

Behoefte

En dat er behoefte is aan zo'n zaal om te experimenteren, blijkt wel uit de hoeveelheid mensen die nu al aanklopt bij De Bombarst, vertelt Josemans. ,,Er zijn veel mooie ruimtes in de stad, maar de gevestigde, culturele instellingen zijn voor veel makers niet te betalen, of ze boeken al anderhalf jaar vooruit. Dat is niet erg, maar wij willen daarvoor vooral een opstap bieden."

Een aantal vaste huurders voor de ruimte moet een deel van de vaste kosten gaan dekken. Om wat startgeld op te halen, is er zaterdag een benefietfeest in het pand, van 12.00 tot 00.00 uur. ,,Die dag is tweeledig", vertelt Sanchez. ,,We willen geld ophalen, maar ook ideeën. Mensen met een goed idee kunnen terecht bij twee coaches, om hun plannen verder uit te kristalliseren." Het feest trapt af met de band Straf en aan het einde van de middag is er onder meer een veiling.

De oude kapel van ziekenhuis De Paap moet een culturele broedplaats worden
Volledig scherm
De oude kapel van ziekenhuis De Paap moet een culturele broedplaats worden © Bart Gotink/BD

Een vast podium of vaste tribune zal er dus waarschijnlijk niet komen in de ruimte, die ongeveer 125 vierkante meter beslaat. Josemans: ,,Het moet een kleine en intieme plek blijven." Wat er precies gaat gebeuren in de kapel, weten de drie zelf ook nog niet. Josemans: ,,Dat gaan we de komende tijd eerst eens bekijken. Aan de hand daarvan zien wat er nodig is in het pand en wat we nog missen. We kiezen bewust voor een organische ontwikkeling en daar betrekken we de gebruikers juist bij."

In samenwerking met indebuurt Den Bosch