RKVV Wilhelmina wordt Wilhelmina 1897.
Volledig scherm
RKVV Wilhelmina wordt Wilhelmina 1897. © Marc Bolsius

Oudste voetbalclub RKVV Wilhelmina in Den Bosch past naam aan: Wilhelmina 1897

DEN BOSCH - Goed, de ledenvergadering moet nog wel akkoord gaan maar de Bossche voetbalvereniging RKVV Wilhelmina gaat haar naam aanpassen in Wilhelmina 1897. Daar heeft een meerderheid van de leden na een peiling al voor gekozen. Met de nieuwe naam wordt verwezen naar het jaar van oprichting van de oudste club uit Den Bosch. En wordt in naam afstand genomen van de rooms-katholieke signatuur.

Van de ongeveer driehonderd (jeugd)leden en donateurs die via de website een keuze (naam behouden of een nieuwe naam) maakten ging de voorkeur naar Wilhelmina 1897.

Diverse culturen

De discussie over met name het RKVV voor de naam van Wilhelmina dateert van oktober 2018. ,,Anno 2020 is Wilhelmina een vereniging met circa duizend leden die in een groeiend aantal uit diverse culturen met verschillende geloofsrichtingen afkomstig zijn. De rooms-katholieke gebruiken behoren bij Wilhelmina al vele tientallen jaren tot het verleden. Daarom is de vraag opgekomen of het predicaat RKVV nu nog van toepassing is op Wilhelmina’’, schreef het bestuur als inleidend verhaal op de keuze. 

Kink in de kabel

Met een uitgebreide uitleg met argumenten voor en tegen is er volgens voorzitter Rob Broers aandacht voor de discussie gevraagd. ,,We hebben bijvoorbeeld flyers in de kantine uitgedeeld.’’ Het is nu aan de algemene ledenvergadering om een definitieve beslissing te nemen. ,,Dat kan dus nog voor een kink in de kabel zorgen.’’

Coronacrisis

Volledig scherm
© Roy Lazet

De beslissing zou vóór 1 juni genomen moeten worden om de naamswijziging via de KNVB al komend seizoen in te voeren. Vanwege de coronacrisis gaat dit niet lukken en wordt het dus vanaf het seizoen 2021-2022. 

Wilhelmina is in 1897 opgericht als neutrale voetbalvereniging, vernoemd naar de protestante koningin Wilhelmina. De club nam in 1951 de katholieke identiteit aan en kreeg een geestelijk adviseur. In 1996 behaalde een voorstel om de naam te wijzigen in Wilhelmina/Rudy van de Zande geen meerderheid tijdens een algemene ledenvergadering. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch