Volledig scherm
Paleiskwartier in Den Bosch anno 2018. © Google

Paleiskwartier: van verpauperd industrieterrein tot gebied met bijzondere architectuur

Toen en NuDEN BOSCH - Ooit was het gebied waar tegenwoordig de wijk Paleiskwartier in Den Bosch ligt, een verpauperd industrieterrein. Tegenwoordig is het een wijk met bijzondere, moderne architectuur. Ook van bovenaf zijn de bijzondere ontwerpen duidelijk zichtbaar. Deze zomer neemt het Brabants Dagblad een aantal plekken met satellietfoto’s onder de loep. Deze week het Paleiskwartier.

Het is haast niet voor te stellen dat het gebied vlak achter het Centraal Station van Den Bosch ooit zelfs een moerassig karakter had. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd daar een einde aan gemaakt en vlak na de Tweede Wereldoorlog kwam er een bedrijventerrein en vestigden er onder meer de Gruyter en Interpharm. Vanaf de jaren negentig veranderde het gebied stukje bij beetje tot het Paleiskwartier dat wij nu kennen.

Hoe werkt het?

Bekijk de veranderingen op onderstaande fotoslider. Beweeg de verticale balk naar links en rechts over de foto. Op mobiel klik je links van het witte bolletje om deze in beweging te brengen.

 1. Bossche transferia steeds minder populair
  PREMIUM

  Bossche transferia steeds minder populair

  DEN BOSCH - De populariteit van de vier transferia aan de rand van de binnenstad in Den Bosch neemt af. De opbrengsten lopen de laatste drie jaar hard terug en worden de prognoses bij lange na niet gehaald. Dat geldt voor de drie transferia aan de Vlijmenseweg , De Vliert en De Pettelaar. Het medio vorig jaar geopende duurzame transferium aan de Deutersestraat leverde ruim 318.000 euro op, nog altijd bijna twee ton minder dan verwacht.
 2. Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel
  VIDEO

  Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel

  DEN BOSCH - Het dagelijkse ‘gejakker’ en de toenemende individualisering en modernisering, waarbij complete levens beheerst worden door gebruik van social media, zijn typisch voor deze tijd. Ze dragen ertoe bij dat het intermenselijke contact vaak op een laag pitje staat. En al helemaal met een wildvreemde. Hoogste tijd voor een tegenreactie, vinden de verbinders Annemieke van Dort en Thijs Verberne. De een legt het accent op het oogcontact, de ander op het freehuggen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch