Volledig scherm
De parkeergarage aan de Maijweg is binnenkort ook beschikbaar voor omwonenden. Daarmee verdwijnen de parkeerplaatsen op de Maijweg en wordt deze opnieuw ingericht en afgesloten voor doorgaand verkeer naar de garage. © Marc Bolsius

Parkeergarage Bossche Maijweg 20 jaar open voor omwonenden, aanleg woonerf kan daarmee ook beginnen

DEN BOSCH - Het heeft veel overleg en kruim gekost, maar de NS gaat de in 2017 gebouwde parkeergarage aan de Maijweg in Den Bosch uiteindelijk tóch voor twintig jaar openstellen voor omwonenden. Omdat de spoorwegen de afspraken die in het verleden gemaakt zijn nakomt, kan al in oktober van dit jaar ook met de nieuwe inrichting van de weg begonnen worden. Dat laatste gaat duurder worden dan aanvankelijk aangenomen: geen 900.000 euro, maar 1,475 miljoen euro. 

De gemeente moest nadrukkelijk met de NS aan tafel omdat de spoorgigant terug wilde komen op afspraken en de garage voor tien jaar open wilde stellen. De afspraak is nu dat in de garage 105 plaatsen beschikbaar zijn en blijven voor vergunninghouders van de Maijweg, Guldenvliesstraat en Hertogstraat. Die betalen het gemeentelijk tarief  voor een parkeervergunning en gaan dus niet méér betalen dan ze nu doen. De gemeente gaat in overleg met exploitant Q-park de overeenkomst uitwerken, daarna worden de pasjes aan de bewoners uitgedeeld. 

Woonerf 2.0

De afgelopen tijd hebben bewoners (verenigd in Zakkend Zand) mét studenten van de HAS Hogeschool Den Bosch een plan ontworpen: woonerf 2.0. De parkeerplaatsen aan de Maijweg verdwijnen, er komen groenvoorzieningen en een speelplek en de riolering wordt vervangen. De opvang van regenwater wordt afgekoppeld en naar de Dommel geleid. Het doorgaand verkeer via de Maijweg van en naar de garage en de omgeving wordt er uit gehaald. 

Niet alleen het overleg met de NS zorgde voor vertraging, maar ook het definitieve ontwerp voor de inrichting van de Maijweg en het werk aan de ovonde op het nabij gelegen Julianaplein. Twee grote verkeersprojecten op korte afstand van elkaar zou voor te veel verkeersoverlast in de omgeving zorgen. 

Volledig scherm
De nieuwe inrichting van de Maijweg © Gemeente Den Bosch

In samenwerking met indebuurt Den Bosch