Volledig scherm
PREMIUM
Een beroemd beeld van de bevrijding van Den Bosch. Peter Davies was getuige van deze gebeurtenis vanuit zijn tank op het Willemsplein (Heetmanplein). © Peter Handford

Peter en Tony, jonge bevrijders van Den Bosch: ‘Het draaide niet om dapperheid maar om geluk’

Bevrijding 75 jaarDEN BOSCH - Broekies zijn Peter Davies en Tony Pengelly nog als ze in de zomer van 1944 de oversteek maken naar de stranden van Noordwest-Frankrijk. Zij bereikten Den Bosch wél en doen in hun Wales hun verhaal. Maar alsjeblieft: noem de bevrijders geen helden. "In Normandië kwam ik erachter dat je vooral geluk moet hebben.”

Schepen, overal schepen, waar hij ook keek. "Zo ontzettend veel bij elkaar. Het Kanaal leek er helemaal vol mee te liggen toen we bij Dover vertrokken. Dat is een van de dingen uit de oorlog die heel veel indruk op mij hebben gemaakt." 

Peter Davies, in oktober 1944 een van de bevrijders van Den Bosch, heeft nooit verzwegen wat hij als militair meemaakte. Dat was thuis geen taboe, vertelt zijn dochter Elisabeth in het prachtige Llangoed Hall in Wales, op een halfuurtje rijden van huis. "De laatste jaren hoor ik nog weleens dingen die hij niet eerder heeft verteld."

In samenwerking met indebuurt Den Bosch