Volledig scherm
Scholieren staken, in navolging van het Zweedse meisje Greta, voor het gebouw van de Tweede Kamer. Ze vragen met deze spijbelstaking aandacht voor het klimaat. © ANP

Pierson College staat ‘klimaatstaken’ niet toe: ‘Scholieren hebben geen stakingsrecht’

DEN BOSCH - Waar de ene school juist een oproep tot staken voor het klimaat op de site heeft gezet, verbiedt de andere school dit. Zo stelt bijvoorbeeld het Pierson College dat ‘scholieren geen stakingsrecht hebben’ en dat er dus niet gestaakt mag worden. De organisatie Youth for Climate heeft leerlingen donderdag opgeroepen naar Den Haag te komen. 

,,Als directie hebben wij veel waardering voor de betrokkenheid van jongeren bij zo’n belangrijk onderwerp als het klimaat en de toekomst”, zo zegt rector Alm van Bommel. ,,Maar onderwijstijd is ook heel belangrijk. De jongeren hebben aangegeven de staking elke donderdag te willen herhalen. Daarnaast spelen er ook wel eens andere politieke issues, die niet direct aan school raken. Ondanks dat de doelstelling van leerlingen misschien een goede is, kiezen wij daarom voor een duidelijk standpunt. Scholieren hebben geen stakingsrecht.”  Voor stakende leerlingen betekent dit dat als ze afwezig zijn op 7 februari, de school handelt als bij ‘normaal ongeoorloofd verzuim’.

Er hebben zich tot nu toe ook geen ouders gemeld bij de school die hun leerlingen thuislaten, zo zegt Van Bommel. ,,We denken dan ook dat slechts een gering aantal mee wil doen.”  Van Bommel geeft aan in het lesprogramma ‘waar mogelijk een verbinding te maken met het klimaat en het klimaatakkoord’. ,,Dit verhaal is wel een wake-upcall.”

Het Stedelijk Gymnasium lijkt een andere lijn voor te staan. Daar middelbare school heeft ervoor gekozen een oproep tot spijbelen (.pdf) van een leerling op de site te zetten. ,,Geef jij ook om het klimaat en zet je je graag in voor een toekomst op een leefbare aarde, voel je dan uitgenodigd om mee te komen spijbelen", zo staat in de oproep van de leerling. ,,Hier is wel schriftelijke toestemming van je ouders voor nodig, dus als je liever niet op onwettig afwezig wordt gezet laat hen dan een mailtje sturen naar het speciale mailadres”. 

Het is niet duidelijk hoeveel scholieren landelijk meedoen aan de klimaatstaking. De Algemene Vereniging Schoolleiders kon daar eerder geen cijfers over geven. Scholen in Nederland mogen in principe zelf bepalen hoe ze met incidenteel verzuim omgaan. Pas als een scholier in een periode van 4 weken meer dan 16 uur afwezig is, moet de school dit melden bij de gemeente.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch