Volledig scherm
De herbestemde Petruskerk in Vught valt ook bij Pieter van Vollenhoven in de smaak. © copyright Marc Bolsius

'Pieter van Vollenhovenprijs’ voor ontmoetingscentrum DePetrus in Vught

VUGHT - Ontmoetingscentrum DePetrus in Vught is zaterdag bekroond met de ‘Pieter van Vollenhovenprijs’. In het monumentale kerkgebouw zijn de bibliotheek, wereldwinkel, VVV, Welzijn Vught en het Vughts Museum gevestigd.

Met de prijs wil prof. mr. Pieter van Vollenhoven zijn grote waardering uitspreken voor DePetrus. De prijs wordt door een onafhankelijke jury van erfgoedspecialisten toegekend. ,,Het is een voorbeeld van een geslaagde herbestemming van religieus erfgoed. Kerken of kapellen, die door het doorzettingsvermogen van  initiatiefnemers behouden blijven. Daarvoor heb ik grote waardering.”

Negen herbestemmingen

Naast DePetrus vielen nog acht andere herbestemmingen in de prijzen. Het gaat om de: Eben Haezer kerk in Appingedam (oudste en nog functionerende Molukse kerkgebouw), de Lutherse kerk in Arnhem (hotel en restaurant), het Witte Kerkje in Zevenhoven (B&B), de Cuyperskerk in Sas van Gent (restaurant, versmarkt, brouwerij), Kapel van het Beggarden Klooster in Roermond (woonhuis), neogotisch kerkje in Laag-Keppel (galerie), St. Willibrorduskerk Hooge Zwaluwe (restaurant) en de Zaandijkerkerk in Zaandijk (woonplek voor jongeren met een autistische stoornis).

Geen gemakkelijke opgave

De prijs werd in 2012 voor de eerste keer uitgereikt. Met de uitreiking van de herbestemmingsprijs wil de jury extra aandacht geven aan de opgave die er is om monumentale kerken in ons land te behouden. Herbestemmen van monumenten is vaak geen eenvoudige opgave. Dit geldt voor alle typen monumenten, maar in het bijzonder voor religieus erfgoed. Ieder jaar is een bedrag van 10.000 euro beschikbaar wat dit jaar wordt verdeeld onder negen winnaars.

Volledig scherm
Henk Smeets (derde van links) van het Vughts Museum mocht de prijs in Arnhem in ontvangst nemen. © Joost Enkelaar Fotografie

In samenwerking met indebuurt Den Bosch