Volledig scherm
Screenshot Dumpert website © Archief

‘Pikante beelden’ op Dumpert: Bosschenaar (25) hackte volgens justitie 70 slachtoffers

DEN BOSCH - Een 25-jarige man uit Den Bosch die wordt verdacht van hacken, heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) bijna zeventig slachtoffers gemaakt. Van een van zijn slachtoffers zou de man pikant beeldmateriaal op de website Dumpert hebben gezet. Het OM heeft dertig maanden cel tegen hem geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

De man zou zich schuldig hebben gemaakt aan het hacken van webshop- en dropboxaccounts en phishing. Ook wordt hij verdacht van het witwassen van zijn misdaadwinsten. De man heeft bekend en spijt betuigd. Hij is via phishingwebsites aan gebruikersnamen en wachtwoorden gekomen.

Het onderzoek begon in 2017 in verband met een vermoede fraude met een webshopaccount. De verdachte logde op andermans account in en bestelde dure spullen met de optie ‘achteraf betalen’. De bestellingen liet hij bezorgen bij een afhaalpunt. Een handlanger haalde ze op met een valse identiteitskaart, aldus het OM. De goederen werden vervolgens verkocht op de tweedehandsmarkt.

Camera en geheugenkaart

De zaak kwam aan te rollen toen een webshop een slachtoffer belde met de vraag of zij inderdaad een camera en een geheugenkaart had besteld. Dit bleek niet het geval. De vrouw zag dat ze was gehackt en deed aangifte. Daarna volgden er meer aangiftes. De slachtoffers zijn schadeloos gesteld door de webshops.

Ook is gebleken dat de man slachtoffers zocht onder adverteerders op Marktplaats. Hij benaderde volledig geautomatiseerd soms wel 15.000 tot 20.000 adverteerders per nacht. Diegenen die reageerden, werden omgeleid naar een door de verdachte gebouwde phishing-website om zo de bankgegevens van de slachtoffers te stelen. Daarna werd er geld van de rekening overgeboekt of werden goederen gekocht.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch