Gevelgedicht in Den Bosch.
Volledig scherm
Gevelgedicht in Den Bosch. © Marc Bolsius

Poëziepodium komt met stadsdichter Den Bosch

DEN BOSCH – Het Poëziepodium ’s-Hertogenbosch wil nog dit jaar een stadsdichter aanstellen. In september en november zijn er bij café Bossche Brouwers aan de Vaart op de Tramkade twee avonden waarop kandidaten zich presenteren. Een vakjury en het publiek kiezen uiteindelijk de stadsdichter. Dat is woensdagavond tijdens de poëzieavond bekend gemaakt.

Volgens programmeur Renk van Oyen wordt al enige tijd op een stadsdichter gewacht. ,,Een beetje stad heeft er een. Iemand die af en toe kan schokken of schoppen tegen de gevestigde orde.’’ Een officiële stadsdichter wordt veelal door een gemeente aangesteld. ,,Daar komt dan meestal ook subsidie bij kijken. Wij willen een stadsdichter die autonoom kan opereren en kritiek moet kunnen leveren.’’ Het podium brengt de dichter onder in de Stichting Letterbekken.

Dodenherdenking, Jazz, uitgaansleven

Volgens Van Oyen is het de bedoeling dat de stadsdichter zes gedichten per jaar publiceert. ,,Dat kan bij evenementen zijn, zoals de dodenherdenking, Jazz in Duketown en in het uitgaansleven.’’

Den Bosch heeft sinds mei 2010 Eric Alink als stadschroniqueur, die onder meer tweewekelijks in het Brabants Dagblad publiceert en (veelal) op verzoek van de gemeente voordrachten geeft bij onder meer dodenherdenking en bevrijdingsdag en speciale gelegenheden als het Armoededebat, de herdenking MH17 en het publiek protest tegen de aanslag op Charlie Hebdo. Van Oyen: ,,Een stadschroniqueur en een stadsdichter kunnen heel goed naast elkaar staan en leven.’’

  1. Het mag: Horeca krijgt meer terrasruimte en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    Het mag: Horeca krijgt meer terrasruim­te en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    DEN BOSCH - Op de Parade, Markt en in de Kerkstraat komt vanaf 1 juni tot en met 15 oktober extra ruimte voor terrassen. De terrassen op de Parade zijn uitsluitend bestemd voor ondernemers van het plein. Op de Parade komt ook een paviljoen dat is bestemd als borrelplek waar gasten een drankje kunnen drinken ‘voordat zij worden geleid naar hun tafel in een horecabedrijf in de Korte Putstraat.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch