Volledig scherm
Gevelgedicht in Den Bosch. © Marc Bolsius

Poëziepodium komt met stadsdichter Den Bosch

DEN BOSCH – Het Poëziepodium ’s-Hertogenbosch wil nog dit jaar een stadsdichter aanstellen. In september en november zijn er bij café Bossche Brouwers aan de Vaart op de Tramkade twee avonden waarop kandidaten zich presenteren. Een vakjury en het publiek kiezen uiteindelijk de stadsdichter. Dat is woensdagavond tijdens de poëzieavond bekend gemaakt.

Volgens programmeur Renk van Oyen wordt al enige tijd op een stadsdichter gewacht. ,,Een beetje stad heeft er een. Iemand die af en toe kan schokken of schoppen tegen de gevestigde orde.’’ Een officiële stadsdichter wordt veelal door een gemeente aangesteld. ,,Daar komt dan meestal ook subsidie bij kijken. Wij willen een stadsdichter die autonoom kan opereren en kritiek moet kunnen leveren.’’ Het podium brengt de dichter onder in de Stichting Letterbekken.

Dodenherdenking, Jazz, uitgaansleven

Volgens Van Oyen is het de bedoeling dat de stadsdichter zes gedichten per jaar publiceert. ,,Dat kan bij evenementen zijn, zoals de dodenherdenking, Jazz in Duketown en in het uitgaansleven.’’

Den Bosch heeft sinds mei 2010 Eric Alink als stadschroniqueur, die onder meer tweewekelijks in het Brabants Dagblad publiceert en (veelal) op verzoek van de gemeente voordrachten geeft bij onder meer dodenherdenking en bevrijdingsdag en speciale gelegenheden als het Armoededebat, de herdenking MH17 en het publiek protest tegen de aanslag op Charlie Hebdo. Van Oyen: ,,Een stadschroniqueur en een stadsdichter kunnen heel goed naast elkaar staan en leven.’’

 1. Fort Isabella Vught bruist: ‘Mét respect voor de kwetsbare natuur’
  PREMIUM

  Fort Isabella Vught bruist: ‘Mét respect voor de kwetsbare natuur’

  VUGHT - Het begon met kleinschalige streekmarkten en enkele honderden belangstellenden. Afgelopen weekend genoten zo’n twee en een half duizend bezoekers van het Hoge Bomen Festival op Fort Isabella in Vught. Het voormalige kazerneterrein ontpopt zich niet alleen als een bijzondere plek om te wonen en te werken maar brengt ook steeds meer vertier. Mét respect voor de kwetsbare natuur, volgens de Isabella Groep. De Vughtse natuurvereniging NMV is ‘waakzaam’.
 2. Maarten van der Weijden haalt bij Dommelbaarzen cheque op voor Foundation
  video

  Maarten van der Weijden haalt bij Dommelbaar­zen cheque op voor Foundation

  VUGHT - Het contrast was groot, zondagochtend rond half acht bij het Feel Fit Center. De anders zo energieke Maarten van der Weijden had de slaap nog in z'n ogen, terwijl alles om hem heen één kolkende massa was. Het fenomeen uit Waspik was getuige van de hectische laatste kilometers die drie clubs bij elkaar zwommen tijdens een 12-uurs zwemmarathon. Een activiteit in het kader van het gouden jubileum van De Dommelbaarzen. De opbrengst van 5201 euro komt ten goede aan zijn Foundation die het geld weer doorgeeft aan KiKa.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch