Volledig scherm
De in beslag genomen step © Twitter/Team Verkeer Oost-Brabant

Politie neemt elektrische step in beslag in Vught: ‘Voertuig’ mag niet op openbare weg

VUGHT - De politie heeft donderdagmiddag een elektrische step in beslag genomen in Vught. Dat is te lezen op Twitter. Elektrische steps zijn in Nederland vrijwel nooit toegestaan op de openbare weg.

Het ‘voertuig’ werd in beslag genomen omdat het geen typegoedkeuring heeft, niet verzekerd was en niet is ‘aangewezen’ door de minister. Dat is allemaal verplicht bij de step. Er mag daarom niet mee op de openbare weg gereden worden en het voertuig is dus in beslag genomen. De politie spreekt klare taal op Twitter: ‘Nee, dit wordt dus niet gedoogd’.

Regels

De meeste elektrische steps zijn niet toegestaan op de openbare weg. Je mag alleen de weg op met een e-step als de overheid (RDW) het type heeft aangewezen als bijzondere bromfiets. Dat was bij dit type, een Xiaomi, niet het geval. De Segway en Swing zijn bijvoorbeeld wel toegestaan op de weg. De step moet vervolgens weer voldoen aan de regels die gelden voor de brom- en snorfiets.  Als de step dus níet is aangewezen als bijzondere bromfiets, mag deze níet de openbare weg op. Dat is bij bijna alle elektrische steps het geval.

Een elektrische step die rijdt op oplaadbare batterijen, wordt gezien als een snorfiets. Daarom gelden dezelfde regels als het rijden met een snorfiets. Een go-ped is een ander soort step. Deze wordt aangedreven met een hulpmotor. Dat betekent dat je wel wordt aangedreven met batterijen maar ook zelf nog kunt steppen. De wet ziet deze ook als een snorfiets. De go-ped is niet goedgekeurd door de RDW en er mag dus niet mee op de openbare weg gereden worden.

Behalve de elektrisiche step, is er ook nog een motorstep. Deze wordt aangedreven met een verbrandingsmotor of elektromotor. Om met een motorstep de weg op te mogen moet je minimaal 16 jaar zijn, een bromfietsrijbewijs hebben, je houden aan de verkeersregels die gelden voor brom- en snorfietsers, het fiets/bromfietspad gebruiken, de step verzekeren, de step moet een kenteken hebben en je moet een helm dragen als de step harder kan dan 25 kilometer per uur. Ook deze motorstep mag alleen de weg op als deze is aangewezen als bijzondere bromfiets. Dat is maar bij een paar steps het geval.

  1. Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel
    VIDEO

    Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel

    DEN BOSCH - Het dagelijkse ‘gejakker’ en de toenemende individualisering en modernisering, waarbij complete levens beheerst worden door gebruik van social media, zijn typisch voor deze tijd. Ze dragen ertoe bij dat het intermenselijke contact vaak op een laag pitje staat. En al helemaal met een wildvreemde. Hoogste tijd voor een tegenreactie, vinden de verbinders Annemieke van Dort en Thijs Verberne. De een legt het accent op het oogcontact, de ander op het freehuggen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch