Volledig scherm
De informatieavond in de brede school werd matig bezocht. © Paul Roovers/BD

Procedure tweede hostel start na tien jaar van uitstel

DEN BOSCH - Precies tien jaar na de eerste plannen voor vijf hostels in Den Bosch, wordt het plan voor het tweede en laatste hostel nu uitgevoerd. Voor omwonenden was gisteren een informatiebijeenkomst.

Financiële problemen bij woningcorporatie Zayaz, onzekerheden in de financiering van de zorg, onduidelijkheden over de opzet van beschermd wonen. Steeds was er de afgelopen tien jaar wel een belangrijke reden waarom de bouw van een tweede hostel voor de opvang van mensen met chronische verslavings- en psychiatrische problemen werd uitgesteld.

Gistermiddag presenteerden gemeente, Zayaz, Reinier van Arkel en Novadic Kentron de plannen voor hostel en huurappartementen aan de Zuiderparkweg aan onwonenden. Plannen die de afgelopen twee jaar niet meer ingrijpend zijn veranderd: er komen 34 wooneenheden voor cliënten waarvan er naar verwachting gemiddeld 30 bezet zijn. ,,We willen een reserve hebben, voor het geval cliënten tijdelijk terug moeten vallen op ons.” Onderdeel van de nieuwbouw zijn 20 sociale huurappartementen.

Ervaring

De zorgpartners in het project hebben al een aantal jaren ervaring kunnen opdoen met het hostel aan de Van Broeckhovenlaan in Den Bosch-Oost, dat er sinds 2012 staat. Daar keek de buurt aanvankelijk niet reikhalzend uit naar de komst van verslaafde cliënten en mensen met een psychiatrische stoornis. Maar onderzoeken tonen aan dat er amper problemen zijn met de wijk en dat het met het veiligheidsgevoel goed zit.

Weerstand

Hostel Zuiderparkweg liep aanvankelijk gelijk op met de ontwikkeling van de Van Broeckhovenlaan, en ook in Zuid was aanvankelijk weerstand in de wijk. Door eerder genoemde omstandigheden heeft de ontwikkeling lang stilgelegen. Wel is er steeds een beheergroep geweest met mensen uit de wijk die geregeld is geïnformeerd.

Bij het hostel aan de Van Broeckhovenlaan is Novadic Kentron de leidende partij als het over 24 uurs-zorg en toezicht gaat. Aan de Zuiderparkweg wordt Reinier van Arkel dat. Volgens directeur behandelzaken Caroline Truijens van Reinier wordt hier, net als op andere plekken, herstelondersteunende zorg geboden. Met daarbij een belangrijke rol voor cliënten en hun eigen netwerk zoals familie en vrienden. Ook ervaringsdeskundigen worden daarbij ingezet.

Bij de start van de hostels bestond nog de idee dat het voor de meeste cliënten eindstation is. De Van Broeckhovenlaan leert dat dit niet waar is. Zes of zeven bewoners zijn inmiddels uitgestroomd naar een vorm van (begeleid) zelfstandig wonen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch