Een boorlocatie van Cuadrilla Resources in Engeland. foto Cuadrilla Resources
Volledig scherm
Een boorlocatie van Cuadrilla Resources in Engeland. foto Cuadrilla Resources

Proefboring naar Boxtels gas op industrieterrein Vorst

BOXTEL/ HAAREN – De twee proefboringen naar gas in Boxtel en Haaren gaan ergens tussen de tien en twintig miljoen euro per stuk kosten.

Dit bedrag heeft vooral te maken met de diepte van de boringen. „In Haaren gaat het om 3500 meter, in Boxtel moeten we tot 4000 meter”, verwacht Ken Lowe, Country Manager Nederland van

Cuadrilla Resources, ook wel werkzaam onder de naam Brabant Resources. „En dat kan ook nog wel eens een honderd meter meer worden als we denken dat daar iets te vinden is”, vervolgt hij.

Boxtel wordt bijna zeker de eerste Brabantse gemeente waar de boortoren van Cuadrilla komt te staan. Het bedrijf heeft bij de gemeente inmiddels een aanvraag ingediend voor de bouw van een boortoren op industrieterrein Vorst. De beste Boxtelse boorplek ligt in de hoek van de Keulsebaan en de spoorlijn Boxtel-Eindhoven.

De bouwvergunning voor de boortoren wordt deze week afgegeven, meldt een woordvoerder van de gemeente Boxtel. Lowe verwacht dat de boortoren van zijn bedrijf begin 2011 in Boxtel kan worden opgebouwd.

Inwoners van Lennisheuvel reageerden gisteren woedend op de plannen voor een proefboring naar gas op Vorst.

In Haaren is Jacques van den Oever van boomkwekerij M. van den Oever pas een paar dagen op de hoogte van de plannen voor een proefboring op een perceel van de boomkweker aan de Nieuwe Weg. „We zijn er een beetje door overvallen. Zoiets verwacht je niet”, klinkt hij nog verbaasd. Formeel is er volgens Lowe tussen de boomkweker en Cuadrilla Resources nog geen overeenstemming over het gebruik van deze grond voor een proefboring. Dat heeft volgens Van den Oever te maken met het feit dat hij eerst de boodschap wil laten bezinken. „ En we willen ons goed laten informeren om te weten wat zo’n boring betekent”, vervolgt hij.

Cuadrilla Resources wil beginnen met twee proefboringen in Brabant „ De resultaten daarvan gaan we daarna onderzoeken om te bekijken of er inderdaad voldoende gas te winnen is. Als de boringen genoeg positieve gegevens opleveren, zullen we ook op andere plekken in Brabant proefboringen doen. Alleen zo kun je een compleet beeld krijgen van wat er in de bodem zit”, vertelt Lowe.

Mocht er voldoende gas zitten zodat er echte boringen kunnen plaatsvinden, dan verwacht Lowe die pas over een jaar of tien.

De beoogde boorlocatie aan de Heideweg in Helvoirt. foto Marcel Linssen/BD
Volledig scherm
De beoogde boorlocatie aan de Heideweg in Helvoirt. foto Marcel Linssen/BD
De beoogde boorlocatie van Cuadrilla aan de rand van Boxtel.
Volledig scherm
De beoogde boorlocatie van Cuadrilla aan de rand van Boxtel.
  1. Het mag: Horeca krijgt meer terrasruimte en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    Het mag: Horeca krijgt meer terrasruim­te en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    DEN BOSCH - Op de Parade, Markt en in de Kerkstraat komt vanaf 1 juni tot en met 15 oktober extra ruimte voor terrassen. De terrassen op de Parade zijn uitsluitend bestemd voor ondernemers van het plein. Op de Parade komt ook een paviljoen dat is bestemd als borrelplek waar gasten een drankje kunnen drinken ‘voordat zij worden geleid naar hun tafel in een horecabedrijf in de Korte Putstraat.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch