Volledig scherm
Het beeldmerk voor 75 jaar bevrijding in de regio Den Bosch. In elk beeldmerk wordt apart de naam van de gemeente Den Bosch of een van de kernen gemeld. © Gemeente Den Bosch

Programma en logo bekend: Den Bosch viert 75 jaar bevrijding met ‘enkele bevrijders’ uit Wales

DEN BOSCH - Historische (oorlogs)voertuigen die op 20 oktober na een herdenkingsdienst in de OLV Rozenkranskerk in Vinkel via Geffen en Nuland naar de Bossche Parade rijden. Daar verzorgt het fanfarekorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens aansluitend een Bevrijdingsconcert. Speciale exposities in musea. Theatervoorstellingen en een rugbywedstrijd (27 oktober) tussen de Bossche rugbyclub The Dukes en Wales. Dit is een greep uit het programma waarmee de gemeente Den Bosch de bevrijding wil vieren.

De gemeente kiest ‘heel bewust niet voor een dichtgetimmerd programma’, maar de zogenaamde kernen Vinkel, Nuland, Rosmalen, Empel en Engelen/Bokhoven zijn er nauw bij betrokken. In overleg met de gemeente Oss is Geffen onderdeel van de herdenkingsweek van de bevrijdingsslag rond Den Bosch. Dat bleek vrijdagochtend tijdens een toelichting door onder anderen burgemeester Jack Mikkers.

De laatste keer

Het programma, met de nadruk op de bevrijdingsmaand oktober, wordt de komende maanden ‘verder verfraaid’. Daarom zijn organisaties, verenigingen, of inwoners die initiatieven hebben (of willen aansluiten bij onderdelen van het programma) ‘van harte uitgenodigd’. 

Het is de bedoeling om de ‘oorlogsgeneratie‘ hierbij nadrukkelijk te betrekken. ,,We realiseren ons dat het de laatste keer is dat we nog een aansprekend deel van de oorlogsgeneratie bij een lustrumviering in ons midden hebben’’, aldus de gemeente.

Quote

We realiseren ons dat het de laatste keer is dat we nog een aanspre­kend deel van de oorlogsge­ne­ra­tie bij een lustrumvie­ring in ons midden hebben

Woordvoerder Gemeente Den Bosch

Gehoopt wordt dat minstens twee bevrijders in staat zijn om naar Den Bosch te reizen.  

Speciaal beeldmerk

De gemeente richt zich speciaal op de band tussen Den Bosch en Wales omdat de 53rd Welsh Divisie als eenheid eind oktober 1944 de opdracht kreeg dit gebied te bevrijden. Het ‘steeds kwetsbaarder worden van de relatie met de bevrijders’ is voor de gemeente een extra reden om speciaal gasten uit Wales uit te nodigen. Enkele bevrijders zijn gevraagd om de herdenkingsdagen op 25, 26 en 27 oktober te bezoeken. Volgens burgemeester  Mikkers is hun aanwezigheid is ‘zeer gewenst’.

Mikkers onthulde vrijdagochtend in het Bossche bestuurscentrum een speciaal beeldmerk dat voor het programma 75 jaar vrijheid is ontwikkeld door de Bossche ontwerper Antwan Hoedemakers. Hij heeft zich laten inspireren door de Welsh Divisie, die alle kernen van de gemeente Den Bosch en Geffen verbindt. 

Er is ’veelvuldig overleg met Wales, en de Britse Ambassade in Den Haag. Mark Drakeford, First Minister of Wales is in het weekend van 26 en 27 oktober in Den Bosch. Dat geldt ook voor de Britse ambassadeur, Peter Wilson. Ook is de militaire organisatie in Wales ruim vertegenwoordigd.

Nuland

Op 20 oktober is in Nuland een bevrijdingconcert door Nulandse (muziek) verenigingen. Twee dagen later is in Nuland een ‘oorlogswandeling’ ‘met extra aandacht voor de bevrijding, een tentoonstelling in De Meent, een herdenking en stille tocht bij het oorlogsmonument.

Rosmalen spreidt het herdenken en vieren van de bevrijding uit over drie dagen op het Gildeplein. Het begint op de Rosmalense bevrijdingsdag (23 oktober) met een avondwandeling naar beeldbepalende oorlogslocaties en een Bevrijdings- en muziekavond. Op 24 oktober is er een verenigingenavond in het kader van 75 jaar vrijheid. De volgende dag is er een feest met Full Stage Collective (‘het grootste allround poporkest van Nederland’).

Marinierskapel

Empel richt op 24 oktober de aandacht op basisscholen met onder meer een speciale film. Exempel verzorgt een avondconcert. In Engelen/Bokhoven wordt een dag later het accent gelegd op de burgerslachtoffers en de verwoesting.

Op het voorlopige programma in Den Bosch staan onder meer optredens van de Marinierskapel, het Gemengd Koor en het Male Choir uit Brecon (Wales) in het Theater aan de Parade (25 oktober).

Op 26 oktober is in de Sint-Jan een speciale herdenkingsdienst. Aansluitend is een show met (oorlogs)voertuigen. Er zijn speciale exposities (onder meer oorlogstekeningen van Herman Moerkerk) en een rugbywedstrijd tussen de The Dukes en Wales (27 oktober). Als ‘grootse afsluiting’ is er een Taptoe-achtig optreden in de binnenstad.

De Meierij Theaterproducties verzorgt tijdens de herdenkingsweek enkele keren in het Theater aan de Parade. een avondvullend programma met onder meer zang, dans, video en muziek. 

 1. Debat Brabants Dagblad over ambities en lef in de stad

  Debat Brabants Dagblad over ambities en lef in de stad

  DEN BOSCH - ‘Geen visie, geen lef en geen dynamiek’, zo luidde de kop boven een artikel medio januari in het Brabants Dagblad. Een opiniestuk met als kern dat de vaart uit het aangeharkte Den Bosch is en het de stad aan doortastendheid ontbreekt. De stad heeft nieuwe idealen en ambities nodig, wat zijn die dan en hoe moeten die gerealiseerd worden? Daar houdt het Brabants Dagblad op woensdag 27 maart (vanaf 20.00) uur in de Verkadefabriek een debat over.
 2. Brutale ontsnapte crimineel uit Rosmalen daagt OM uit en wil zaak schietpartij heropenen
  Video

  Brutale ontsnapte crimineel uit Rosmalen daagt OM uit en wil zaak schietpar­tij heropenen

  ROSMALEN - De voortvluchtige crimineel Shahin Gheiybe (35) voert de strijd tegen de Nederlandse autoriteiten verder op. De voor poging tot moord veroordeelde Rosmalenaar laat vanuit Iran weten dat hij samen met zijn familie een advocaat in de arm gaat nemen met als einddoel de zaak te heropenen. ,,Ik wil mijn onschuld bewijzen”, meldt Gheiybe vanuit zijn geheime verblijfadres aan het Brabants Dagblad.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch