Volledig scherm
Het beeldmerk voor 75 jaar bevrijding in de regio Den Bosch. In elk beeldmerk wordt apart de naam van de gemeente Den Bosch of een van de kernen gemeld. © Gemeente Den Bosch

Programma en logo bekend: Den Bosch viert 75 jaar bevrijding met ‘enkele bevrijders’ uit Wales

DEN BOSCH - Historische (oorlogs)voertuigen die op 20 oktober na een herdenkingsdienst in de OLV Rozenkranskerk in Vinkel via Geffen en Nuland naar de Bossche Parade rijden. Daar verzorgt het fanfarekorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens aansluitend een Bevrijdingsconcert. Speciale exposities in musea. Theatervoorstellingen en een rugbywedstrijd (27 oktober) tussen de Bossche rugbyclub The Dukes en Wales. Dit is een greep uit het programma waarmee de gemeente Den Bosch de bevrijding wil vieren.

De gemeente kiest ‘heel bewust niet voor een dichtgetimmerd programma’, maar de zogenaamde kernen Vinkel, Nuland, Rosmalen, Empel en Engelen/Bokhoven zijn er nauw bij betrokken. In overleg met de gemeente Oss is Geffen onderdeel van de herdenkingsweek van de bevrijdingsslag rond Den Bosch. Dat bleek vrijdagochtend tijdens een toelichting door onder anderen burgemeester Jack Mikkers.

De laatste keer

Het programma, met de nadruk op de bevrijdingsmaand oktober, wordt de komende maanden ‘verder verfraaid’. Daarom zijn organisaties, verenigingen, of inwoners die initiatieven hebben (of willen aansluiten bij onderdelen van het programma) ‘van harte uitgenodigd’. 

Het is de bedoeling om de ‘oorlogsgeneratie‘ hierbij nadrukkelijk te betrekken. ,,We realiseren ons dat het de laatste keer is dat we nog een aansprekend deel van de oorlogsgeneratie bij een lustrumviering in ons midden hebben’’, aldus de gemeente.

Quote

We realiseren ons dat het de laatste keer is dat we nog een aanspre­kend deel van de oorlogsge­ne­ra­tie bij een lustrumvie­ring in ons midden hebben

Woordvoerder Gemeente Den Bosch

Gehoopt wordt dat minstens twee bevrijders in staat zijn om naar Den Bosch te reizen.  

Speciaal beeldmerk

De gemeente richt zich speciaal op de band tussen Den Bosch en Wales omdat de 53rd Welsh Divisie als eenheid eind oktober 1944 de opdracht kreeg dit gebied te bevrijden. Het ‘steeds kwetsbaarder worden van de relatie met de bevrijders’ is voor de gemeente een extra reden om speciaal gasten uit Wales uit te nodigen. Enkele bevrijders zijn gevraagd om de herdenkingsdagen op 25, 26 en 27 oktober te bezoeken. Volgens burgemeester  Mikkers is hun aanwezigheid is ‘zeer gewenst’.

Mikkers onthulde vrijdagochtend in het Bossche bestuurscentrum een speciaal beeldmerk dat voor het programma 75 jaar vrijheid is ontwikkeld door de Bossche ontwerper Antwan Hoedemakers. Hij heeft zich laten inspireren door de Welsh Divisie, die alle kernen van de gemeente Den Bosch en Geffen verbindt. 

Er is ’veelvuldig overleg met Wales, en de Britse Ambassade in Den Haag. Mark Drakeford, First Minister of Wales is in het weekend van 26 en 27 oktober in Den Bosch. Dat geldt ook voor de Britse ambassadeur, Peter Wilson. Ook is de militaire organisatie in Wales ruim vertegenwoordigd.

Nuland

Op 20 oktober is in Nuland een bevrijdingconcert door Nulandse (muziek) verenigingen. Twee dagen later is in Nuland een ‘oorlogswandeling’ ‘met extra aandacht voor de bevrijding, een tentoonstelling in De Meent, een herdenking en stille tocht bij het oorlogsmonument.

Rosmalen spreidt het herdenken en vieren van de bevrijding uit over drie dagen op het Gildeplein. Het begint op de Rosmalense bevrijdingsdag (23 oktober) met een avondwandeling naar beeldbepalende oorlogslocaties en een Bevrijdings- en muziekavond. Op 24 oktober is er een verenigingenavond in het kader van 75 jaar vrijheid. De volgende dag is er een feest met Full Stage Collective (‘het grootste allround poporkest van Nederland’).

Marinierskapel

Empel richt op 24 oktober de aandacht op basisscholen met onder meer een speciale film. Exempel verzorgt een avondconcert. In Engelen/Bokhoven wordt een dag later het accent gelegd op de burgerslachtoffers en de verwoesting.

Op het voorlopige programma in Den Bosch staan onder meer optredens van de Marinierskapel, het Gemengd Koor en het Male Choir uit Brecon (Wales) in het Theater aan de Parade (25 oktober).

Op 26 oktober is in de Sint-Jan een speciale herdenkingsdienst. Aansluitend is een show met (oorlogs)voertuigen. Er zijn speciale exposities (onder meer oorlogstekeningen van Herman Moerkerk) en een rugbywedstrijd tussen de The Dukes en Wales (27 oktober). Als ‘grootse afsluiting’ is er een Taptoe-achtig optreden in de binnenstad.

De Meierij Theaterproducties verzorgt tijdens de herdenkingsweek enkele keren in het Theater aan de Parade. een avondvullend programma met onder meer zang, dans, video en muziek. 

 1. Boxtel heeft de eerste Duncan-baby: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  Boxtel heeft de eerste Duncan-ba­by: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  DEN BOSCH/BOXTEL - Als de vliezen breken tijdens de eerste halve finale en je eerste kindje vervolgens geboren wordt op de dag van de finale van het Eurovisie Songfestival, kan het bijna niet anders dan dat de naam Duncan blijft hangen. Kersverse ouders Janske en Martijn van Dinther uit Boxtel besloten dan ook snel na de winst van Duncan Laurence, om hun pasgeborene om te dopen tot Hank Duncan Lucas van Dinther. ,,Maar we zijn geen mega-songfestival fans hoor!”
 2. Fraaie rituelen sieren ceremonie Ridderorde in Den Bosch
  PREMIUM

  Fraaie rituelen sieren ceremonie Ridderorde in Den Bosch

  DEN BOSCH - De (internationale) Ridderorde van het Heilig Graf van Jerusalem stamt uit de tijd van de kruistochten, maar leeft anno 2019 nog altijd voort. Zo nu en dan ontvangen nieuwe leden -de zogeheten novieten- de Investituur. Iets wat telkens gepaard gaat met groot ceremonieel vertoon. Zaterdag in de Sint-Jan, in het bijzijn van enkele gedistingeerde buitenlandse gasten, een tiental bisschoppen én kardinaal Simonis, zeg maar de hoogste ‘baas’ van de Nederlandse rooms-katholieke kerk.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch