Volledig scherm
Wat is er mogelijk met woningen in een zeecontainer? Met dat onderzoek hielden studenten van het innovatieproject SPARK zich bezig. © Sandra Peerenboom

Provincie leent ruim twee miljoen aan SPARK Lab XXL in Den Bosch

DEN BOSCH -  SPARK, de campus in Rosmalen waar duurzame en innovatieve bouwprojecten worden ontwikkeld, krijgt van Gedeputeerde Staten een lening van 2.375.000 euro voor SPARK Lab XXL. Dit lab van zo’n 1000 vierkante meter wordt ontwikkeld aan de Paardskerkhofweg in Den Bosch.  SPARK Lab XXL is een volgende stap voor de innovatiecampus. 

Aan de Paardskerkhofweg komen verschillende werkplaatsen waar particulieren en bedrijven, die via een abonnement, ‘vrij kunnen werken met oude en nieuwe materialen, apparaten en methoden, zoals 3D-printen, houtbewerking, lasersnijden en ontwikkelen van materialen op basis van restmateriaal’. Het is de bedoeling om hiermee de ontwikkeling van nieuwe ambachten te stimuleren.  

Heijmans

SPARK werd in februari 2014 gestart door de initiatiefnemers bouwconcern Heijmans, TU Eindhoven, Avans Hogeschool, provincie en gemeente Den Bosch.

Op de campus, gevestigd op het terrein van Heijmans aan de Rosmalense Graafsebaan,  worden innovatieve producten en projecten ontwikkeld die moeten zorgen voor verbetering van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van de bouw en wonen. 

Promovendi en studenten van de TU en Avans Hogeschool krijgen bij SPARK de gelegenheid om onderzoek te doen naar nieuwe producten. Dat geldt onder meer voor de ontwikkeling van dakpannen met zonnecellen die energie op kunnen wekken. Op de campus wordt onder meer gewerkt aan de innovatieve snelweg van de toekomst. 

  1. Geschorste oorlogsheld Marco Kroon heeft beelden van ’akkefietje’ met carnaval in Oeteldonk

    Geschorste oorlogs­held Marco Kroon heeft beelden van ’akkefietje’ met carnaval in Oeteldonk

    DEN BOSCH - De door het ministerie van Defensie geschorste Marco Kroon voor vervolging voor onder meer mishandeling van een politieagent zegt beelden te hebben van het incident op carnavalszondag in Den Bosch. ,,En die beelden liegen niet. Ja, ik heb staan pissen buiten en accepteer daar de boete voor. Daarna ben ik behandeld alsof men een profeet te pakken had.’’ In de ogen van Kroon is zijn aanhouding die bewuste carnavalsdag een ’akkefietje’.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch