Volledig scherm
Wat is er mogelijk met woningen in een zeecontainer? Met dat onderzoek hielden studenten van het innovatieproject SPARK zich bezig. © Sandra Peerenboom

Provincie leent ruim twee miljoen aan SPARK Lab XXL in Den Bosch

DEN BOSCH -  SPARK, de campus in Rosmalen waar duurzame en innovatieve bouwprojecten worden ontwikkeld, krijgt van Gedeputeerde Staten een lening van 2.375.000 euro voor SPARK Lab XXL. Dit lab van zo’n 1000 vierkante meter wordt ontwikkeld aan de Paardskerkhofweg in Den Bosch.  SPARK Lab XXL is een volgende stap voor de innovatiecampus. 

Aan de Paardskerkhofweg komen verschillende werkplaatsen waar particulieren en bedrijven, die via een abonnement, ‘vrij kunnen werken met oude en nieuwe materialen, apparaten en methoden, zoals 3D-printen, houtbewerking, lasersnijden en ontwikkelen van materialen op basis van restmateriaal’. Het is de bedoeling om hiermee de ontwikkeling van nieuwe ambachten te stimuleren.  

Heijmans

SPARK werd in februari 2014 gestart door de initiatiefnemers bouwconcern Heijmans, TU Eindhoven, Avans Hogeschool, provincie en gemeente Den Bosch.

Op de campus, gevestigd op het terrein van Heijmans aan de Rosmalense Graafsebaan,  worden innovatieve producten en projecten ontwikkeld die moeten zorgen voor verbetering van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van de bouw en wonen. 

Promovendi en studenten van de TU en Avans Hogeschool krijgen bij SPARK de gelegenheid om onderzoek te doen naar nieuwe producten. Dat geldt onder meer voor de ontwikkeling van dakpannen met zonnecellen die energie op kunnen wekken. Op de campus wordt onder meer gewerkt aan de innovatieve snelweg van de toekomst. 

  1. Opmerkelijke eis van advocaat: 'Op zoek naar partij met zak geld voor exclusief verhaal Gheiybe’

    Opmerkelij­ke eis van advocaat: 'Op zoek naar partij met zak geld voor exclusief verhaal Gheiybe’

    ROSMALEN - De naar Iran gevluchte ‘treitercrimineel’ Shahin Gheiybe (35) is bereid om ‘het volledige verhaal’ op televisie of in een krant te vertellen, maar wel tegen een prijs. Zijn advocaat Sonya Taheri is op zoek naar een ‘omroep die het meeste geld over heeft’ voor een exclusief interview met de voortvluchtige Rosmalenaar. ,,De naam van mijn cliënt is behoorlijk geschaad en dat heeft hem zeker ook financieel getroffen”, zegt Taheri tegen het Brabants Dagblad.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch