Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © Shutterstock

Provinciebestuur: ‘Geen opvang voor in Brabant verdwaalde wasbeer’

DEN BOSCH - Wasberen die hun leven zeker willen zijn, kunnen zich beter niet in Brabant vertonen. Het provinciebestuur is niet van plan om alsnog voor opvang van de dieren te kiezen in plaats van voor afschot.

Dat blijkt uit antwoorden op vragen van de PvdA, Partij voor de Dieren en PVV. De partijen wezen daarin onder meer op de situatie in Limburg, waar de wasbeer overigens veel vaker voorkomt dan in Brabant. Daar stuitte het besluit om de zoogdieren af te schieten op grote weerstand; mede door een ruim 27.000 keer ondertekende petitie van Stichting Aap koos die provincie alsnog voor opvang. Brabant voelt er echter weinig voor daarbij aan te sluiten. ‘Anders dan in Limburg, is in Noord-Brabant slechts sprake van hooguit enkele waarnemingen van zwervende wasberen', schrijft het Brabantse provinciebestuur in een reactie. ‘Omdat het zwervende exemplaren betreft en deze zich niet of nauwelijks laten vangen, is afschot een effectieve maatregel om te voorkomen dat deze invasieve exoten zich in de toekomst in Noord-Brabant vestigen.’

De provincie wijst er daarbij op dat het Europees beleid is om verspreiding tegen te gaan. De wasbeer komt immers van nature niet in Europa voor; het van oorsprong Amerikaanse dier heeft zich in onder meer Duitsland echter wijd verspreid. De beren zijn in de loop der jaren ontsnapt uit de pelsdierhouderij, of uitgezet voor de jacht. Wel is het Brabantse provinciebestuur bereid een extra deskundige over de kwestie te raadplegen. Tot dat advies er ligt - in het najaar - blijft het besluit om tot afschot over te gaan echter gewoon van kracht.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch