Rechtse coalitie Brabant een feit; debat met veel strijd en een heel klein beetje toenadering

videoDEN BOSCH - De nieuwe coalitie van VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant is definitief een feit. Tijdens het urenlange statendebat  bleek vrijdag vooral dat de polarisatie in de Brabantse provinciepolitiek compleet is.

De uitspraken van Forumleider Thierry Baudet, de versoepelde regels voor boeren en de bezuinigingen op natuur en cultuur. De belangrijkste twistpunten bij het debat over de nieuwe Brabantse coalitie waren vooraf al moeiteloos uit te tekenen. Het was dan ook vooral de keiharde politieke toon die na meer dan tien uur debat bleef hangen.

Die loopgravenoorlog begon al voor de officiële beraadslagingen van start gingen, bij de afscheidsrede van afzwaaiend gedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks). ,,Deze bestuurswissel is schadelijk voor de continuïteit en slagkracht van het provinciaal bestuur”, betoogde hij. ,,Er wordt samengewerkt met een partij die de belangrijkste vraagstukken, rond klimaatverandering en stikstofproblematiek, simpelweg ontkent.” Hij maakte gehakt van het mantra ‘Brabant is Brabant, Den Haag is Den Haag’, waarmee de coalitiepartijen herhaaldelijk lastige vragen over omstreden uitspraken van Baudet afdeden. ,,Forum in Brabant is gewoon onderdeel van de partij van Baudet, met zijn openlijk racistische uitlatingen en zijn flirt met extreemrechts gedachtegoed.”

De harde toon was voor een afscheidsspeech ongekend, en die vonk sloeg uiteraard over naar het debat. D66 diende een motie in, die partijen ertoe dwong om al dan niet afstand te nemen van vijf uitspraken van Baudet. ‘De Europese Unie is een cultuurmarxistisch project dat tot doel heeft de vernietiging van de Europese beschaving', zo luidde de eerste. Daarvoor pasten de coalitiepartijen: ,,Wij zijn het absoluut niet eens met deze uitspraken”, aldus VVD-fractievoorzitter Suzanne Otters. ,,Maar omdat wij niet elke vergadering opnieuw een lijstje willen krijgen om over uitspraken van iemand te oordelen, stemmen wij tegen.” Dat was voor een groot deel van de oppositie dan weer reden om tegen de benoeming van de nieuwe gedeputeerden te stemmen.

Was er dan helemaal geen toenadering? Een heel klein beetje misschien. Zo komen er op voorspraak van de linkse oppositie extra meetpunten voor luchtkwaliteit, mede in het licht van de discussie rondom een eventueel verband tussen corona en luchtvervuiling. En op initiatief van D66 veranderde de taakomschrijving van kersvers gedeputeerde Wil van Pinxteren (Lokaal Brabant) van ‘vrije tijd’ naar ‘vrije tijd, cultuur en sport’.

Het coalitieakkoord kreeg de steun van de vier coalitiepartijen, 50Plus en CU-SGP.

Door de coronamaatregelen waren niet alle statenleden in de zaal tijdens het debat over de Brabantse koers voor de komende jaren.
Volledig scherm
Door de coronamaatregelen waren niet alle statenleden in de zaal tijdens het debat over de Brabantse koers voor de komende jaren. © copyright Marc Bolsius

In samenwerking met indebuurt Den Bosch