Volledig scherm
Bernadette Soubirous, zoals ze ligt opgebaard in de kapel van het klooster SaintGildard in Nevers.

Reliek van Bernadette Soubirous, zieneres van Lourdes, komt naar Den Bosch

DEN BOSCH - Relieken van Bernadette Soubirous, het herderinnetje dat in Lourdes achttien maal  Maria zou hebben gezien, komen naar de Sint-Jan in Den Bosch. 

Het is voor het eerst dat resten van de negentiende-eeuwse heilige in Nederland te zien zijn. Het gaat om een stukje van haar huid, dat wordt bewaard in een reliekschrijn. 

Van 11 tot en met 17 mei is het relikwie in de Bossche kathedraal te zien. Er zijn die week verschillende vieringen en gebedsmomenten. 

Volledig scherm
Bernadette Soubirous © Bisdom Den Bosch

Na afloop van een Mariavesper draagt bisschop De Korte het reliekschrijn over aan de bisschop van Roermond, waarna het ook in alle andere Nederlandse bisdommen nog tentoongesteld zal worden.

Quote

Ik krijg altijd de indruk dat de bedevaart het beste in de mens naar boven haalt

Bisschop Gerard de Korte

Hoewel het aantal pelgrims afneemt, blijft Lourdes de belangrijkste bedevaartsplaats voor katholieken. Met name zieken hopen er hun heil te vinden. Met Lourdeswater keren ze veelal terug.

De Korte gaat zelf elk jaar naar Lourdes. ,,Ik krijg altijd de indruk dat de bedevaart het beste in de mens naar boven haalt. Mensen op bedevaart worden geduldig, vriendelijk en dienstbaar.”

Bernadette Soubirous is ook bekend van de talrijke Lourdesgrotten, waarin ze veelal knielend voor Maria is afgebeeld.

Volledig scherm
Lourdesgrot achter het door de zusters van Liefde verlaten klooster Stanislaus te Moergestel. © Pix4Profs/Jan Stads
  1. Eigen straat voor hockeycoach, maar dan bij het voetbalstadion van Den Bosch
    PREMIUM

    Eigen straat voor hockey­coach, maar dan bij het voetbalsta­di­on van Den Bosch

    DEN BOSCH - Den Bosch eert een groot hockeycoach met een eigen straat, maar de plek waar dat gaat gebeuren is heel opmerkelijk: tussen stadion De Vliert en het terrein van het roemruchte BVV. Een plek die al decennia voetbal ademt. Maar daar komt dus het Wim van Heumenplantsoen. Dan was een eerbetoon aan de Bossche wielerheld Gerrit Schulte, die twintig meter verderop woonde, nog veel logischer geweest.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch