Volledig scherm
De restauratie van De Kleine Winst op de Bossche Markt gaat zeker meer dan één miljoen euro kosten omdat er onder meer een spiltrap en lift in komen. © Marc Bolsius

Restauratie huis Jeroen Bosch kost meer dan miljoen, precies prijskaartje pas duidelijk na onderzoek à 130.000 euro

DEN BOSCH - Natuurlijk gaat de restauratie van het Jeroen Boschpand De Kleine Winst op de Bossche Markt meer geld kosten dan gedacht. Die waarschuwing gaf wethouder Mike van der Geld al vast aan de politiek. Hoeveel meer dan de in 2017 geschatte één miljoen euro  is (nog) niet te zeggen. Daar is weer de 130.000 euro voor nodig die de gemeenteraad beschikbaar moet stellen voor een onderzoek naar de bouwhistorische restauratie.

Wat het verbouwen van het vroegere woonhuis van de beroemde Bossche schilder in ieder geval duurder gaat maken dan twee jaar geleden met die miljoen euro op papier stond, is het plaatsen van een spiltrap en een lift naar de tweede verdieping. 

Volledig scherm
Doorsnede van het Huis van Bosch na de restauratie van De Kleine Winst. © Gemeente Den Bosch

Nog los van het feit dat de kelder, het oudste deel van het pand, toegankelijk gemaakt moet worden, muurschilderingen uit de vijftiende eeuw goed zichtbaar gemaakt moeten worden en de zolder met authentieke houten  kapconstructie geschikt gemaakt moet worden voor presentaties en lezingen. Het standpunt van de VVD dat de één miljoen euro leidend moet zijn, kan dus niet overeind blijven, wilde de wethouder maar aangeven. 

De gemeente kocht het pand drie jaar geleden voor 730.000 euro. Nu ligt er dus een plan voor het Huis van Bosch, waarbij de restauratie voor rekening van de gemeente komt en de invulling wordt betaald door het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC) en de (inmiddels opgeheven) Stichting Jheronimus Bosch 500, voor elk 250.000 euro. 

Het JBAC gaat het Huis van Bosch exploiteren, sluit daar voor een 10-jarig contract met de gemeente af en gaat per jaar 37.500 euro (exclusief btw) huur betalen.  En met name over die exploitatie waren er gisteravond tijdens de commissie bedrijvigheid enkele vragen, omdat de onderliggende cijfer ontbreken. ,,Stel dat het met die exploitatie niet lukt, wat is dan het risico van de gemeente’’, vroeg Marcel Ploegmakers namens het CDA. Volgens Van der Geld is het risico voor de gemeente beperkt, maar hij beloofde alsnog inzicht in de exploitatie-cijfers te geven. 

Patrick Schellings (Lokaal Gestemd)  vindt de 130.000 euro voor een onderzoek naar de restauratie ’echt veel te veel’. ,,We hebben het hier over een huis, niet over een paleis.’’ Van der Geld wees er in zijn antwoord op dat het hier ’wel gaat om een historisch huis’. 

Huis van Jheronimus Bosch

En dan is er nog de naam Huis van Bosch. Voor Paul van der Krabben van Bosch Belang mag het pand Huis van Jeroen Bosch gaan heten. ,,Bij een Huis van Bosch denkt de toerist aan het huis van de stad.’’ Van der Geld wil over de naam nog wel een keer nadenken. ,,Maar dan klinkt het Huis van Jheronimus Bosch weer internationaler.’’ 

Luister naar het nieuws van vandaag

Dit en meer nieuws hoor je ook in ons dagelijkse bulletin. Luister hier naar Het Nieuws uit Brabant. Volg ons ook op Spotify en iTunes, en mis geen enkel bulletin meer. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch