Volledig scherm
Het omstreden kunstwerk Dinzalun in Nuland. Weg er mee, zegt Rosmalens Belang. © Marc Bolsius

Rosmalens Belang: ‘Kunstwerk moet weg uit Nuland’

NULAND - Het omstreden kunstwerk kleurrijk kunstwerk Dinzalun op de Dorpsstraat/hoek Prins Bernhardplein in Nuland moet weg. En als het aan de politieke partij Rosmalens Belang ligt zo snel mogelijk,  omdat ‘voorkomen moet worden dat het kunstwerk eerdaags door de bewoners zelf verwijderd gaat worden’. 

Volgens Roos van der Kallen (uit Nuland en raadslid namens Rosmalen Belang) komt het kunstwerk van Nick Ervinck beter tot zijn recht in een moderne omgeving waar mensen zijn kunst wel kunnen waarderen. 

Volgens Van der Kallen is geheel Nuland in rep er roer. ,,Want dit is niet wat in Nuland past. Een dorp in de jaren zestig stijl, en een hypermodern kunstwerk in felle kleuren.’’ Bij Rosmalens Belang zijn volgens het raadslid honderden reacties binnengekomen, ‘tot nu toe allemaal negatieve reacties op één na’.  Van der Kallen: ,,Nuland wil een kunstwerk wat past bij het dorp. Liefst een kunstwerk van een van de eigen kunstenaars die het dorp rijk is. En als dat niet kan, willen de mensen graag het anker dat voorheen op deze plaats lag op de sokkel zetten.’’’

‘Ergernis bij de Nulanders weer plaats kan maken voor trots’

De fractie vraagt aan het college van B en W in overleg te gaan met de Kunstkring Nuland en de Nulandse kunstenaars om te kijken wat er op de sokkel geplaatst kan worden ‘zodat de ergernis bij de Nulanders weer plaats kan maken voor trots’. 

Kunstenaar Nick Ervinck, die de ‘Nulandse kleuren’ blauw en geel heeft gebruikt, heeft de historie van Nuland aangegrepen bij zijn ontwerp: nieuw land bij water. ,,Je ziet er nog het anker van een schip in. Maar het heeft ook iets alien-achtig, koraal kun je erin zien, een grote levensader”, zei hij er zelf over.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch