Volledig scherm
De oude Ruwenberg in Sint-Michielsgestel. Docenten en studenten memoreren over het grote, prachtige gebouw, de sportvelden en al die ruimte. De MDS zat hier negentien jaar.

Rotjochies met charisma op de MDS

11 mrt 2008, 03:19 - DEN BOSCH/SINT-MICHIELSGESTEL - Wie het later in het bedrijfsleven ging maken, vroeg Guido van Elk zijn leerlingen. Een toen nog klein manneke stak zijn vinger omhoog. Frank Caris deelde de klas mee dat hij als-ie dertig was minstens een miljoen op de bank zou hebben staan.

"Dus ik kom hem een tijdje geleden terug tegen, en vraag 'm of het gelukt is. 'Nou meneer', zegt-ie, 'ik heb m'n woord gehouden. Het zijn ook wat miljoenen meer geworden'."

De gepensioneerde economieleraar kijkt oud-collega Jan de Haan triomfantelijk aan. Een grote grijns op z'n gezicht. En weet hij ook nog dat ze met de docenten altijd van die ellenlange vergaderingen hadden, en dat ene jochie heeft nu een huis, man, zo groot als deze straat hier. Of wat te denken van carnaval? Elk jaar deed een groep leerlingen mee met de optocht in Oeteldonk. 'De sjacheraars' vielen zelfs een aantal maal in de prijzen. Overigens niet dankzij achterbakse handeltjes, zoals de naam doet vermoeden. De Haan: "Maar ze wonnen die optocht wel door hun zakelijkheid en charisma. Dat hadden ze toen al."

Het maken, succesvol zijn, daar draaide het allemaal om op de Middelbare Detailshandelsschool, in de volksmond beter bekend als de MDS. En als we oud-docenten Guido van Elk (65) en Jan de Haan (67) mogen geloven, kunnen die oude MSD'ers er wat van. "Ze zijn bijna allemaal binnen, of ten minste heel goed in hun vak", zweert De Haan.

Nu zal haast geen enkele docent na jaren trouwe dienst beweren dat hij al die tijd op een frotschool heeft gewerkt en vroeger was natuurlijk alles beter, dat weten we nu zo langzamerhand wel. Maar, zweren Van Elk en De Haan, in het geval van de MDS denken ze ook 'dat dat echt zo was'. Relativeren doen ze ook, hoor. "Want in je herinnering is alles beter en mooier, er er zijn ook heus oud-leerlingen mislukt.

De Bosschenaren gaven jarenlang les op de MDS. Midden jaren '60 begonnen, voor beiden was het hun eerste serieuze baan. De laatste ook, want waarom weggaan als je het ergens naar je zin hebt, stellen beiden retorisch. Van Elk stopte in '95 als 'commerciële man'. De Haan vijf jaar later. Hij was gymleraar, en in 82' werd hij adjunct.

Samen begonnen in een gebouwtje aan de Zuid Willemsvaart in Den Bosch, daarna verhuisde de MDS naar De Ruwenberg in Sint-Michielsgestel.

De glorietijd, menen de oud-collega's. Die allerlaatste dag was dan ook verschrikkelijk. Na negentien jaar stonden de verhuiswagens weer voor. Adjunct-directeur De Haan zat in zijn kamer. Nou ja, wat een week daarvoor nog zijn kamer was. Alles was al ingepakt, de verwarming deed het niet meer. Een koude, gure dag. "Het deed me veel", zegt hij nu, zacht. Even een moment van weemoed, om dan weer vol enthousiasme verder te vertellen over die 'geweldige school', die na de Ruwenberg verder ging aan de Hervensebaan in Den Bosch, samen met de MEAO. Tot het moment dat de MDS/MEAO in '95 - tot spijt van velen - fuseerde met het Koning Willem I College.

Nu, dertien jaar later, hebben enkele oud-leerlingen de handschoen opgepakt om op 7 juni een reünie te houden. De school zou dit jaar veertig jaar bestaan hebben en het wordt tijd om weer eens herinneringen op te halen aan toen, vinden ze.

Waar tegenwoordig stages aan de orde van de dag zijn, de term werkgroep bij welhaast iedereen bekend, was dat destijds niet zo. Maar de MDS deed het wel. Praktijkervaring was daar toen al het toverwoord. Werkgroepje zus, werkgroepje zo. "We lieten ze zelf nadenken, dingen opzetten, organiseren, lieten ze zelf dingen doen."

Dat 'zelf laten doen' moest ook wel op de MDS. Van Elk: "Onze leerlingen waren mondeling beter dan schriftelijk. Commerciële types, hè. Die praten liever, kletsen zich overal uit. De Haan noemt het het - hoe zal hij het zeggen - een apart slag volk op de MSD. Hoezo dat dan? "De introverte types gingen naar de MEAO. Wij hadden de studenten met een grote bek, een eigen willetje. Menig docent heeft wat geklaagd, dat weer zo'n rotjong z'n huiswerk niet af had."

Een andere reden waarom de MSD een begrip was, noemt hij de saamhorigheid onder personeel en leerlingen. Een kleine school (400 leerlingen, 35 docenten), 'in plaats van die fabrieken van tegenwoordig'.

"De sociale controle was groot, van de secretaresse tot de conciërge, tot de directeur. Iedereen kende elkaar, lette op elkaar."

Daarom is De Haan zo blij dat er weer een reünie aankomt. Kent hij al die gezichten van toen nog? Van Elk denkt van wel. "Ik kom regelmatig oud-leerlingen tegen. Leuk is dat, om dan herinneringen op te halen."

MDS

De Middelbare Detailhandelsschool (MDS) zou dit jaar het veertig jaar bestaan vieren. Eerste locatie was aan de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch, van augustus 1967 tot 1969.

Daarna verkaste de hele handel naar de Ruwenberg in Sint-Michielsgestel. In 1988 werd een nieuwe school betrokken aan de Hervensebaan in Den Bosch. De MDS ging toen samen met de MEAO.

De opleiding maakt sinds 1 augustus 1995 deel uit van het Koning Willem I College, onder de naam Afdeling Handel en Logistiek. Die fusie viel niet bij iedereen in goede aarde. Of zoals Guido van Elk en Jan de Haan het zeggen: "Fuseren was toen 'in', kleine scholen hadden het moeilijk, de gemeente drong aan." Ofwel: verzet was geen haalbare kaart. Weer een verhuizing dus, ditmaal naar de Vlijmseweg.

Omdat de MDS dit jaar haar 40-jarig jubileum zóu vieren, is er op zaterdag 7 juni in Conferentie- en Opleidingscentrum De Ruwenberg een rëunie. Die bijeenkomst staat in het teken van netwerken, masterclasses en terugblikken. Meer info via de website:

- www.mdsplus.nl

In samenwerking met indebuurt Den Bosch