Volledig scherm
Ruby (links) en Lara verzamelen rommel in hun afvalzakken. © copyright Marc Bolsius

Ruby en Lara gaan als lopende vuilniszakken achter de Bossche avondvierdaagse aan

DEN BOSCH - Hartstikke mooi die avondvierdaagse, maar het geeft wel een troep. Gelukkig lopen Ruby en Lara (beiden 11) met een vuilniszak achter de meute aan.

Quote

Als ik naar school fiets raap ik ook alles op

Lara van der Heijden (11)

Lopende vuilniszakken. Zo worden Ruby Verkuijlen en Lara van der Heijden deze Avondvierdaagse genoemd. Voor de duidelijkheid: de 11-jarige Bossche vriendinnen zien het als een groot compliment. Tijdens de wandeltochten van tien kilometer hebben ze vuilniszakken en grijpers bij zich om al het zwerfafval dat ze onderweg tegenkomen op te ruimen. Nee, ze worden niet raar aangekeken. ,,Het wordt juist stoer gevonden”, zegt Lara. Ruby: ,,Lekker bezig, hoor ik veel.”

De oogst na drie dagen? ,,Ik denk een zak of vijf”, zegt Lara. Blikjes, sigarettenpeuken, plastic zakken; ze ruimen van alles op wat niet op straat hoort. Ruby: ,,Als we een vuilnisbak tegenkomen legen we onze zak, maar het is wel wat zwaarder. Ook doordat we steeds het pad afgaan om dingen op te ruimen. We moeten dan rennen om weer bij de groep te komen.”

Plastic soep

Deze actie komt niet bepaald uit de lucht vallen. De twee zitten allebei in groep 7 van De Driestroom. Op het schoolplein worden ze regelmatig gesignaleerd met een vuilniszak. ,,Als ik naar school fiets raap ik ook alles op”, zegt Lara. ,,We willen binnenkort onze eigen dierenkrant maken.’’

Ruby vult aan: ,,Over dieren én het milieu. Daar zijn we heel veel mee bezig.” Lara: ,,Zeeschildpadden eten plastic zakken, omdat ze denken dat het kwallen zijn.” ,,Al die plastic soep vind ik verschrikkelijk”, zegt Ruby. ,,Het is de schuld van de mensen. Wij zijn ook de enigen die er iets aan kunnen doen.” Daarom geven Ruby en Lara tijdens de Avondvierdaagse het goede voorbeeld en lopen ze achteraan de meute. Mét hun vuilniszak.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch