Volledig scherm
Impressie van de nieuwbouw voor WeenerXL op het voormalige Michelinterrein aan de Oude Vlijmenseweg. © Gemeente Den Bosch

Ruim 42 miljoen voor veel ruimte en een duurzaam WeenerXL in Den Bosch

DEN BOSCH - De nieuwbouw voor WeenerXL op het voormalige Michelinterrein aan de Oude Vlijmenseweg in Den Bosch gaat 42,3 miljoen euro kosten. Voor dat gigantische bedrag krijgt de gemeente dan ook wat: een duurzaam pand van ruim 13.000 vierkante meter bruto vloeroppervlakte voor de 1000 mensen die er dagelijks werken en de 17.000 mensen die het werkontwikkelingsbedrijf jaarlijks bezoeken.

,,Het meest duurzame werkontwikkelingsbedrijf in het land’’, liet wethouder Huib van Olden dinsdagmiddag bij de presentatie van de (voorlopige) plannen weten. Voorlopig omdat er een structuur-ontwerp ligt voor een centrale ontvangstruimte, diverse hallen voor onder meer beschermd werken, post en groen in een gebouw met (deels) een eerste verdieping, parkeerplaatsen en veel fietsenstallingen. 

Bouw in 2020, opening een jaar later

Het definitieve ontwerp op het terrein van bijna 3,5 hectare groot tussen de Oude Vlijmenseweg, Oude Engelenseweg en Boksheuvelstraat moet begin volgend jaar volgen, waarna de bouw in april 2020 gepland staat en WeenerXL eind 2021 naar de nieuwbouw kan.

De duurzaamheid zit onder meer in hergebruikte materialen, zonnepanelen en wateropslag en een energieneutraal en gasloos pand. Gemeente en WeenerXL schatten in dat er jaarlijks ongeveer 1,4 miljoen euro nodig is voor de exploitatie. Het gehele pand wordt voor 37 miljoen euro gebouwd. Het terrein is eigendom van de gemeente en wordt voor vijf miljoen euro overgedragen aan WeenerXL.

‘Het pand is gewoon op’

Het uit 1968 stammende pand van WeenerXL aan de Van Herpensweide maakt daar plaats voor woningen en moet de wijk Orthen-Links compleet maken. ,,Het pand is gewoon op’’, aldus Van Olden. ,,Het voldoet niet meer voor de vele mensen die er werken en komen’’, vult directeur Sjoerd van het Erve aan. De laatste (interne) verbouwing aan de Van Herpensweide dateert van 2015 en kostte 1,5 miljoen euro.

Aan de zijde van de Oude Vlijmenseweg komt geen ingang naar het terrein. Personeel met auto en fiets (600 per dag) gaan via de Boksheuvelstraat naar de achterzijde van het terrein. Bezoekers en busjes van de afdelingen post en groen (50 per dag) gaan via de Oude Engelenseweg.

 1. Automobilist bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

  Automobi­list bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

  DEN BOSCH - In en rond het Bossche station zijn tientallen beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Een van die camera’s filmde op 25 juni een ongeluk op de rotonde voor het station. Een auto botste tegen een fietsster die voorrang had. Zij vloog enkele meters door de lucht en belande op het asfalt. De automobilist reed door. De 20-jarige Bosschenaar werd aangehouden dankzij het opgenomen kenteken. Hij stond deze week terecht bij politierechter H. Slaar.
 2. ‘Wat sneu dat dit overblijft van het burgemeesterslek in Den Bosch’
  PREMIUM

  ‘Wat sneu dat dit overblijft van het burgemees­ter­slek in Den Bosch’

  DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de Bossche fractievoorzitter Sjef van Creij (Gewoon-geDREVEN) ervan in juli 2017 vertrouwelijke informatie rond de burgemeestersbenoeming te hebben ‘verstrekt of bevestigd’ aan gemeenteraadslid Will Hoeben (De Bossche Groenen). Al eerder werd bekend dat het OM Van Creij ervan verdenkt de naam van de nummer één van de vertrouwenscommissie te hebben ‘verstrekt of bevestigd’ aan toenmalig wethouder Jos van Son.
 3. Dial Q Filmquiz in De Verkadefabriek: 'Je hebt al snel een punt’

  Dial Q Filmquiz in De Verkadefa­briek: 'Je hebt al snel een punt’

  DEN BOSCH - Zin om ruim twee uur de kennis van films te testen? Dat kan op 25 oktober in de Bossche Verkadefabriek tijdens de Dial Q Filmquiz. Het is een knipoog naar het tv-programma ‘Voor een briefkaart op de eerste rang’. Daarin liet presentator Bob Bouma (‘Lieve dames, beste heren’) twee kandidaten reageren op fragmenten uit oude en actuele speelfilms. ,,Maar de Dial Q Filmquiz is eerder een interactief filmprogramma dan een eenzijdig vragenvuur’’, zegt Paul Luiken.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch