Volledig scherm
Impressie van de nieuwbouw voor WeenerXL op het voormalige Michelinterrein aan de Oude Vlijmenseweg. © Gemeente Den Bosch

Ruim 42 miljoen voor veel ruimte en een duurzaam WeenerXL in Den Bosch

DEN BOSCH - De nieuwbouw voor WeenerXL op het voormalige Michelinterrein aan de Oude Vlijmenseweg in Den Bosch gaat 42,3 miljoen euro kosten. Voor dat gigantische bedrag krijgt de gemeente dan ook wat: een duurzaam pand van ruim 13.000 vierkante meter bruto vloeroppervlakte voor de 1000 mensen die er dagelijks werken en de 17.000 mensen die het werkontwikkelingsbedrijf jaarlijks bezoeken.

,,Het meest duurzame werkontwikkelingsbedrijf in het land’’, liet wethouder Huib van Olden dinsdagmiddag bij de presentatie van de (voorlopige) plannen weten. Voorlopig omdat er een structuur-ontwerp ligt voor een centrale ontvangstruimte, diverse hallen voor onder meer beschermd werken, post en groen in een gebouw met (deels) een eerste verdieping, parkeerplaatsen en veel fietsenstallingen. 

Bouw in 2020, opening een jaar later

Het definitieve ontwerp op het terrein van bijna 3,5 hectare groot tussen de Oude Vlijmenseweg, Oude Engelenseweg en Boksheuvelstraat moet begin volgend jaar volgen, waarna de bouw in april 2020 gepland staat en WeenerXL eind 2021 naar de nieuwbouw kan.

De duurzaamheid zit onder meer in hergebruikte materialen, zonnepanelen en wateropslag en een energieneutraal en gasloos pand. Gemeente en WeenerXL schatten in dat er jaarlijks ongeveer 1,4 miljoen euro nodig is voor de exploitatie. Het gehele pand wordt voor 37 miljoen euro gebouwd. Het terrein is eigendom van de gemeente en wordt voor vijf miljoen euro overgedragen aan WeenerXL.

‘Het pand is gewoon op’

Het uit 1968 stammende pand van WeenerXL aan de Van Herpensweide maakt daar plaats voor woningen en moet de wijk Orthen-Links compleet maken. ,,Het pand is gewoon op’’, aldus Van Olden. ,,Het voldoet niet meer voor de vele mensen die er werken en komen’’, vult directeur Sjoerd van het Erve aan. De laatste (interne) verbouwing aan de Van Herpensweide dateert van 2015 en kostte 1,5 miljoen euro.

Aan de zijde van de Oude Vlijmenseweg komt geen ingang naar het terrein. Personeel met auto en fiets (600 per dag) gaan via de Boksheuvelstraat naar de achterzijde van het terrein. Bezoekers en busjes van de afdelingen post en groen (50 per dag) gaan via de Oude Engelenseweg.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch