Volledig scherm
Ruim zeshonderd motorrijders van de Peringatan Ride Out togen naar Vught. Daar genoten ze de lunch en hielden een minuut stilte bij de RMS vlag. © Cees Ringelberg/Ringel-inc. Photography

Ruim 600 motorrijders wonen bijzondere herdenking bij op woonoord Lunetten in Vught

VUGHT - Ruim zeshonderd motorrijders uit het gehele land namen afgelopen weekend deel aan de Peringatan Ride Out. De herdenkingsstoet deed ook Vught aan en maakte indruk op voorbijgangers. 

De tocht vond plaats tijdens de jaarlijkse Hari Peringatan en werd voor de twaalfde keer werd gehouden. De stoet voert ieder langs andere Molukse woonoorden en kwam voor de vierde keer naar Vught. Er wordt stilgestaan bij de dood van Chris Soumokil. Voormalig president van Republik Maluku Selatan (Republiek van de Zuid-Molukken) die op 12 april 1966, een dag na Pasen, in de vroege ochtend op het eiland Obi werd geëxecuteerd door een vuurpeloton. 

Gemarteld

,,En we halen geld op voor de strijd tegen de leegroof van de Molukken en voor gevangenen en hun familieleden op de Molukken", vertelt Gino Leiwakabessy, één van de deelnemers. ,,Molukse politieke gevangenen die gemarteld zijn en vast zitten vanwege het uitvoeren van vreedzame protestacties, zoals het hijsen van de Zuid-Molukse vlag en het uitvoeren van de Molukse Tjakalele-dans ten overstaan van de Indonesische president in 2007.”

Minuut stilte

De toertocht startte in Huizen, ging via Culemborg naar Vught en eindigde in Elst. In elke wijk werd een minuut stilte in acht genomen bij de RMS vlag. Het opgehaalde geld werd op het eindpunt overhandigd aan de organisatie Perintis Aksi Kilat (PAK) die zorg draagt voor de juiste besteding van de gelden. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch