Volledig scherm
Daphne Horsten uit Tilburg © Chris Korsten

Saxofonist Mo van der Does pakt Conservatorium Talent Award

DEN BOSCH - Vuurwerk en verwondering. Dat was er zaterdag volop tijdens de achtste editie van de Conservatorium Talent Award, een kwalitatief hoogwaardig event dat feitelijk deel uitmaakt van Jazz in Duketown. In de Verkadefabriek kwam de vijfkoppige vakjury onder leiding van Aad van Nieuwkerk na ampel beraad tot de slotsom dat saxofonist Mo van der Does uit Amsterdam de 'loftrompet' mocht spelen.

Acht conservatoria hadden hun beste eindexamenkandidaat uitgezonden naar Den Bosch. Hoewel ze alle acht een andere discipline vertegenwoordigen, was dat gegeven niet of nauwelijks van invloed op de beoordelingscriteria die méér algemeen van aard waren. De jury keek met name naar aspecten als instrumentbeheersing, compositiebehandeling, samenspel (met het ensemble) en presentatie. 

Poliep

Iedere deelnemer kreeg een half uur de tijd om de beoordelaars te overtuigen. Pianist Daniël van der Duim uit Arnhem trapte af, gevolgd door gitarist Ante Medic. Daarna betrad vocalist Daphne Horsten uit Tilburg de bühne. Met haar vrij lage altstem zette ze een stempel op haar zelf geschreven 'future soul', een mix tussen R&B en jazz. ,,Ik ben tevreden over hoe het is gegaan", reageerde ze na afloop. ,,Een aantal maanden geleden had ik dit niet durven dromen. Ik heb namelijk te maken gehad met een poliep op mijn stembanden. Een operatie was niet echt een optie, heb zelfs geen medicijnen gebruikt. Het enige wat ik heb gedaan -het klinkt misschien ongeloofwaardig- was drie weken mijn mond houden! Nee, dit is geen grapje. In de Aziatische toko waar ik werkte droeg ik een speciaal bordje, waarop ik met viltstift had geschreven dat ik tijdelijk niet mocht praten. De rust heeft me goed gedaan, al is mijn stem nog niet honderd procent de oude", aldus Horsten(21).

Salsa

Een andere deelnemer die kon terugzien op een geslaagde performance was trompettist Jurgen Scholtanus(25) uit Zwolle. ,,Ik speel al sinds mijn twaalfde trompet. Een mooi instrument, waarbij fysieke eigenschappen er beslist toe doen. Wat ben ik blij dat ik gestopt ben met roken... Tegenwoordig heb ik véél meer lucht dan voorheen. Mijn artiestennaam Muti Marane is overigens een verbastering van dan moet-ie maar aan (die sigaret), haha." Hij demonstreerde in de intieme Clubzaal invloeden van onder meer wijlen Dizzy Gillespie en Kyteman, de artiestennaam van Colin Benders. ,,Ik vind het moeilijk om mijn stijl te omschrijven. Maar stromingen als bebop en salsa bevinden zich zeker op mijn muzikale tijdlijn", verduidelijkte Scholtanus. 

Prijs

De uiteindelijke winnaar Mo van der Does ontving de award uit handen van Commissaris van de Koning Wim van de Donk, tevens voorzitter van het ondersteunende Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. De getalenteerde saxofonist mag tijdens Jazz in Duketown op zaterdag 8 juni op het podium op de Markt zijn kunsten vertonen aan een breed publiek.

Volledig scherm
Drummer Jens Meijer uit Rotterdam © Chris Korsten
Volledig scherm
Trompettist Jurgen Scholtanus uit Zwolle © Chris Korsten

In samenwerking met indebuurt Den Bosch