Volledig scherm
Karin Schenk (links) bij repitities van 'Pleisketier, de musical' © Peer Reede

Schaep met de vijf pooten, maar dan over het Paleiskwartier

Wo 4 sep. Na ruim een jaar repeteren is ‘Pleisketier, de musical’ bijna af. Volgende week is de try-out van de voorstelling, die grotendeels door mensen uit de wijk wordt gemaakt. 'Geen acteur heeft ervaring met musicals.’

Door Bart Gotink

Ja, het is een echte musical, geeft Karin Schenk aan. Dus naast acteren zingen alle acteurs ook. ,,En er zitten leuke, vrolijke liedjes bij", oordeelt Schenk. ,,Ik heb de sfeer wel eens vergeleken met ‘t Schaep met de 5 pooten, maar uiteraard helemaal op het Paleiskwartier gericht.”

Allemaal amateurs

Karin Schenk speelt zelf de projectontwikkelaar en makelaar in de musical te ere van het 25-jarige bestaan van het Paleiskwartier. Ze deelt de sleutels uit aan nieuwe bewoners, maar als daarna alles misgaat in de fictieve nieuwbouwflat, lacht ze de problemen vooral weg. In de voorstelling spelen 23 acteurs, waarvan ongeveer twee derde uit de wijk komt. Daarnaast komt een deel uit de naastgelegen wijk Boschveld. Verder werkt er onder meer een band mee van vijf personen en is er onder meer een regisseur en vormgever.

,,Het is een heel gemengd gezelschap, met jonge en oudere acteurs", zo vertelt Schenk. ,,En het zijn allemaal amateurs, die geen ervaring hebben met musical. Dat maakt het juist wel erg leuk.” Zelf woont ze overigens niet in de wijk. ,,Maar ik werk bij Essent, dus ik kom er wel vrijwel dagelijks.” En dus weet ze dat er ‘heel wat herkenbare situaties inzitten’ voor bewoners, ,,al is het ook leuk voor bewoners buiten de wijk”. De musical gaat onder meer over parkeren, wiet en de conflicten die een gezamenlijke binnentuin oplevert. Tegenstellingen zitten er in de kopers tegenover de huurders, jong tegenover oud en import tegenover echte Bosschenaar. 

Volledig scherm
Karin Schenk (links) bij repitities van 'Pleisketier, de musical' © Peer Reede

Op vrijdag 13 september is er een try-out, de voorstelling zijn daarna dagelijks van 16 tot en met 19 september in de theaterzaal van het Koning Willem I College. De verkoop loopt goed, zegt Schenk. ,,Alle vip-kaarten, met een diner erbij, zijn al uitverkocht. Wel zijn er voor elke avond nog enkele kaarten", zo geeft zij aan. Die kosten 12,50 euro per stuk, en zijn te krijgen via musical@paleis.org .

In samenwerking met indebuurt Den Bosch