Fragment van de bellende pieten in het Sinterklaasjournaal
Volledig scherm
Fragment van de bellende pieten in het Sinterklaasjournaal © NTR

Sinterklaasjournaal deelt sneer uit naar Den Bosch: ‘Daar vinden ze die nieuwe pieten niks’

Vr 16 nov. Het Sinterklaasjournaal heeft donderdagavond een subtiele sneer uitgedeeld aan Den Bosch. De intocht mag niet in deze stad plaatsvinden ‘omdat ze de nieuwe pieten helemaal niets vinden’, zo zei een Zwarte Piet. Dat lijkt op een duidelijke verwijzing naar het feit dat de stad de landelijke intocht niet wil organiseren vanwege de zwartepietendiscussie. 

Door Bart Gotink

Den Bosch gaf eerder dit jaar aan geen zin te hebben om de landelijke intocht te organiseren. Dat antwoord volgde op een brandbrief van de NTR, waarin werd aangegeven dat geen enkele stad de organisatie van de intocht aandurfde. Naast dat Den Bosch de intocht te duur vond, stelden ze ook - ietwat omfloerst - geen zin te hebben in witte, grijze, stroopwafel- en kaaspieten. ‘Wij denken niet dat de visie en invulling van de lokale comités naadloos passen in de gewenste regie van de landelijke intocht van de NTR’, zo stelde het college van B&W. 

‘Te mooi om waar te zijn!’

Het Sinterklaasjournaal
Volledig scherm
Het Sinterklaasjournaal © ANP Kippa

Dat antwoord leidde donderdagavond tot een duidelijke steek onder water in het populaire Sinterklaasjournaal (item start op 5:35 minuut). Daarin bellen twee pieten alle steden in Nederland af, nu Zaanstad steeds moeilijker bereikbaar wordt. Geen enkele stad wil de intocht, maar er moeten nog drie Nederlandse steden terugbellen, zo stellen de pieten in het journaal. Als allerlaatste belt Den Bosch terug. Piet neemt op. ,,U heeft wel een haven? Fijn! En heeft u ook een beetje geld? Dat klinkt te mooi om waar te zijn! O, is het toch een probleem? (...) En daarom mogen wij niet komen?” ,,Waarom niet?”, vraagt een andere piet als de hoorn is neergelegd. ,,Omdat ze jouw nieuwe pieten daar helemaal niets vinden.”

Den Bosch probeerde tussen 2005 en 2013 nog de landelijke intocht van Sinterklaas wel naar de stad te halen. De stad kon de NTR toen echter niet overtuigen de landelijke intocht in Den Bosch te houden, ondanks meerdere brieven en gesprekken. Daarna richtte de stad zich volledig op het Jeroen Boschjaar. 

Als alles goed gaat, komt de Pakjesboot zaterdag aan in Zaanstad. Zondag is de intocht in Den Bosch.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch