Volledig scherm
Een huis in de Aert van Nesstraat in Den Bosch viel enkele jaren geleden op door een onbesneeuwd dak. Er werd een hennepkwekerij gevonden. © Archieffoto Bart Meesters Multimedia

Sneeuw helpt politie om henneptelers te pakken, maar doorgewinterde telers weten er raad mee

DEN BOSCH - De warmtelampen waarmee henneptelers op zolder hun planten laten groeien kunnen het dak zo verwarmen dat gevallen sneeuw smelt. Daarmee zouden zij zichzelf kunnen verraden als de sneeuw wel blijft liggen op de omliggende daken. Een mooi hulpmiddel voor de politie dus. Daarom deed Meld Misdaad Anoniem woensdag via Twitter een oproep. 

,,Het sneeuwt weer in Nederland! Ziet u tijdens het rijden, wandelen of sleeën besneeuwde daken in uw wijk? Mogelijk zit daar een hennepplantage. Door oververhitting en kortsluiting kan brand ontstaan. Dit is levensgevaarlijk.’’ Zo luide de oproep van Meld Misdaad Anoniem!

Valse documenten 

Gesmolten sneeuw op het dak van een huis aan de Bossche Aert van Nesstraat leidde de politie enkele jaren geleden naar een hennepkwekerij. Agenten troffen in de slaapkamers en op zolder ruim 400 hennepplanten aan. Het huis stond al een poosje te koop. Van de eigenaar hoorde de politie dat twee huurders gebruik hadden gemaakt van valse documenten. Het is niet duidelijk of uiteindelijk iemand werd aangehouden.

Doorgewinterde henneptelers weten inmiddels dat smeltende sneeuw de politie houvast kan bieden. Met extra warmte-isolatie proberen zij dat effect te voorkomen. Is het deze week in Den Bosch gelukt om de sneeuwval uit te buiten? Volgens een woordvoerder van de politie is dat niet het geval.

Wel werd woensdag een hennepkwekerij opgerold die was ingericht in een Waalwijkse woning. Via Meld Misdaad Anoniem werd dinsdag gemeld dat het er verdacht uit zag. De politie klopte woensdag aan, om eens poolshoogte te nemen. In een afgesloten ruimte op zolder bleek een hennepkwekerij te zitten, met daarin onder meer een paar flinke warmtelampen. De boel is in beslag genomen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch