Volledig scherm
Tum Tum ijs vestigt zich aan het Minderbroerderspleintje © Bart Gotink/BD

Snoepjeswinkel Tum Tum begint ook ijswinkel in centrum: ‘Het Tum Tum groen zit al op de muur’

Ma 5 nov. Tum Tum slaat de vleugels uit. De naar eigen zeggen oudste snoepjeswinkel van Den Bosch begint aan het Minderbroedersplein in het voorjaar ijswinkel Tum Tum ijs, zo laat eigenaresse Frances Steenkamp weten. ,,Het moet de sfeer van Tum Tum meekrijgen.”

Volledig scherm
Tum Tum in de Ridderstraat © Bart Gotink/BD

Door Bart Gotink

De muren waren voorheen blauw, maar inmiddels zit de eerste laag ‘Tum Tum groen’ al op de muur van het hoekpand aan het pleintje achter de Perry Sport. In het pand waar voorheen de winkel Van Daan zat, opent de snoeperij in maart een ijswinkel (‘en geen ijssalon'), zo vertelt Steenkamp. ,,Het moet de sfeer van Tum Tum meekrijgen, maar zo'n oude snoepwinkel kunnen we uiteraard niet kopiëren. De stijl wordt dus wel iets frisser en eigentijdser.” Het definitieve concept houdt ze nog wel een beetje geheim. 

De zaak is groter dan de huidige snoepwinkel in de Ridderstraat. ,,Daar komen we soms dan ook een beetje ruimte tekort", vertelt Steenkamp. ,,Wat we daar tekort komen, hebben we hier over. De ijszaak wordt in elk geval een ruim opgezette winkel.” Het wordt geen horecazaak, zo benadrukt de uitbaatster, die de snoeperij samen met Robert Brouwer runt.

Tekst gaat verder onder foto’s

Volledig scherm
Tum Tum in de Ridderstraat © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Tum Tum ijs vestigt zich aan het Minderbroerderspleintje © Bart Gotink/BD

Beleving en nostalgie

De binnenstad kent al een hoop ijssalons, maar Steenkamp ziet dus nog wel ruimte voor nog een ijsverkoper. ,,Mensen gaan niet de stad in voor een ijsje of een snoepje. Er zijn bijvoorbeeld ook een hoop snoepwinkels in de stad, en snoep is ook te krijgen bij de Etos en de Kruidvat. Een oude winkel als Tum Tum voegt daar echter beleving en nostalgie aan toe. Bij Tum Tum ijs gaan we ook voor die beleving. Het draait misschien wat minder om het ijs, en meer om die beleving. Daar is nog wel ruimte voor, denk ik.”

De ijswinkel gaat open bij de start van het seizoen in maart. Tot die tijd zal er nog een ‘Lollypop-op-store’ komen om de tijd te overbruggen, zo vertelt Steenkamp. ,,Ik denk dat die over een week of vier wel open is.” O, en vrees niet: Tum Tum (gevestigd ‘sinds Bossche heugenis’ in de Ridderstraat) blijft gewoon exact hetzelfde als dat het al generaties is. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch