Nederland,  Cromvoirt, de oude brandweerkazerne en Battleax  zijn deel van een groter plan.
Volledig scherm
Nederland, Cromvoirt, de oude brandweerkazerne en Battleax zijn deel van een groter plan. © copyright Marc Bolsius

Spannende weken voor Cromvoirt: wordt het dorpshuis eindelijk opgeknapt?

CROMVOIRT - Er wordt al een paar jaar over gepraat. Nu lijkt het eindelijk te gaan gebeuren. De gemeenteraad wordt donderdag 16 april gevraagd in te stemmen met een subsidie van 7,5 ton voor een grondige renovatie van dorpshuis The Battle Axe in Cromvoirt. 

Het is de bedoeling zo snel mogelijk aan de slag te gaan met de aanbesteding en de bouw zodat het vernieuwde dorpshuis rond oktober klaar is. De integrale aanpak (idop) van de locatie, inclusief de overige gebouwen en buitenomgeving is voorlopig van de baan. Voor het ruimtegebrek van de Cromvoirtse Fanfare in ‘De Noot’, achter het dorpshuis, is nog geen oplossing gevonden.

De Cromvoirtse Fanfare kampt met ruimtegebrek in 'De Noot' en had graag gezien dat de locatie Lambertusstraat in één keer zou worden aangepakt.
Volledig scherm
De Cromvoirtse Fanfare kampt met ruimtegebrek in 'De Noot' en had graag gezien dat de locatie Lambertusstraat in één keer zou worden aangepakt. © Roel van der Aa

Volgens Ton van Oers van het bestuur van The Battle Axe worden het nog enkele ‘spannende weken'. ,,De gemeente moet nog een definitief besluit nemen”, zegt hij. ,,We hebben wel al gesprekken met diverse aannemers.”

Op één wand na alles eruit

Het bestuur wil het dorpshuis aan Sint Lambertusstraat grondig renoveren. Op één wand na alles eruit. Een nieuwe en veilige trap, waarschijnlijk een lift, een nieuwe keuken, bar en toiletten, óók voor mindervaliden. De totale kosten voor deze grondige opknapbeurt, bedragen zo’n negen ton waarvan het college van burgemeester en wethouders bereid is (in termijnen) 7,5 ton bij te dragen. 

Ruimte voor ruimte geld

Omdat Vught de 7,5 ton subsidie haalt uit het potje ‘ruimte voor ruimte geld’ van de provincie moet de renovatie in ieder geval dit jaar zijn afgerond. Het bestuur van The Battle Axe wordt zelf ‘bouwheer'. Financiële tegenvallers worden door het bestuur zelf opgelost. Meevallers kunnen worden ingezet om eerder gestreepte bezuinigingen alsnog uit te voeren. 

Van kaartgroepen tot volksdansers

Het Cromvoirtse gemeenschapshuis wordt zo’n 180 dagen per jaar door één of meerdere verenigingen/organisaties gebruikt. Van kaartgroepen tot aan volksdansers, jeu de boulers en jeugd. 

Het is niet de bedoeling dat de renovatie gaat leiden tot hogere tarieven voor de gebruikers. ‘Het moet laagdrempelig blijven. Als het allemaal te duur wordt, kunnen we net zo goed meteen de deur op slot doen’, aldus Van Oers eerder. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch