Volledig scherm
Het Comité Goederentreinen Nee vreest grote overlast door goederentreinen op het traject Meteren/Boxtel. © Marcel Otterspeer

Spoorbewoners zijn petitie gestart: ‘Stop het project Meteren/Boxtel’

DEN BOSCH/VUGHT/ZALTBOMMEL - De bewoners aan de spoorlijn Meteren/Boxtel, verenigd in het Comité Goederentreinen Nee, zijn een petitie gestart tegen een nieuwe verbindingsboog (Zuidwestboog) bij Meteren. Deze zorgt voor een verbinding tussen de Betuweroute - een spoorlijn voor goederentreinen - en de spoorlijn Utrecht/’s-Hertogenbosch dwars door woonwijken.

Het actiecomité wordt gesteund door diverse wijkraden en vijf gemeenten. Een nieuwe afslag vanaf de Betuweroute leidt volgens hen tot veel meer goederentreinen door woonbuurten, waaronder in Den Bosch,  Vught en Zaltbommel. Ze vrezen trillingen en geluidsoverlast die ten koste gaat van de nachtrust en de huizen doet scheuren. Ook maken ze zich zorgen over de risico’s van vervoer van gevaarlijke stoffen.

Overlast wordt veel groter

,,Wij constateren dat de Betuweroute speciaal is aangelegd voor goederentreinen, maar het tarief voor het rijden daar hoger is dan over het spoor door de woonbuurten. Het Rijk faciliteert extra hard rijden door deze woonwijken (bijvoorbeeld het project Sporen in den Bosch). Wij constateren dat voornoemde overlast hierdoor nog veel groter wordt. Binnenkort wordt er een besluit genomen over het project Meteren/Boxtel. Wij verzoeken het project Meteren/Boxtel te heroverwegen. Goederentreinen moeten anno 2019 niet door woonwijken worden geleid. We vragen ook naar nut en noodzaak gezien Europese ontwikkelingen; de steeds lager uitvallende prognoses over de hoeveelheid goederentreinen.”

De petitie is nog maar een paar dagen in de lucht en al door bijna 800 mensen getekend. Dinsdag 2 april wordt de eerste handtekeningen door zes afgevaardigden van het actiecomité aangeboden aan de Tweede Kamer. De petitie loopt nog tot 21 juni.

  1. Stoomtrein tussen Tilburg en Den Bosch veroorzaakt drie bermbranden, maar brandweerwagen valt in sloot: ‘Pad wel erg smal’
    VIDEO

    Stoomtrein tussen Tilburg en Den Bosch veroor­zaakt drie bermbran­den, maar brandweer­wa­gen valt in sloot: ‘Pad wel erg smal’

    HELVOIRT/TILBURG - Enorme pech zaterdagmiddag voor de brandweer. De stoomtrein tussen Tilburg en Den Bosch veroorzaakte drie bermbranden, waarvoor de brandweer moest uitrukken. Maar het lukte niet om de brand bij de Brabantsehoek in Helvoirt te blussen. ,,Het pad werd zo smal, dat onze wagen in de sloot gleed”, zegt een woordvoerder van de brandweer.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch