Volledig scherm
De 36-jarige Donkey is tevreden met de nieuwe stal. © Chris Korsten

Streep onder ‘nattevoetentijdperk’ bij Oosterhoeve

DEN BOSCH - Maar liefst tientallen jaren hadden de dieren van kinderboerderij Oosterhoeve last van natte voeten. Na een grondige renovatie is het euvel opgelost. Dat wordt woensdagmiddag gevierd.

Op een sappige weide lijken Teun en Otto als twee onafscheidelijke vrienden het prima met elkaar te kunnen vinden. Hoewel hun namen anders suggereren, zijn het alpaca’s van negen en tien jaar oud. Uiterlijk zijn ze eenvoudig van elkaar te onderscheiden: Otto is een typisch ‘wollige’ verschijning; Teun is wat smaller, met name in het gezicht. ,,Misschien is-ie juist daarom wat schuwer”, luidt de psychologische verklaring van stagiair Jarno Vorstenbosch.

Hoefproblemen

Na het spreken van enkele liefdevolle woordjes Spaans blijkt die uitleg toch op drijfzand te baseren. Joëy, een vrolijke en sociale hengst van bijna 28 lentes, komt er ook eens lekker bij staan om deel te nemen aan het ‘groepsgesprek’. ,,Sinds de renovatie is er veel veranderd, wat uiteraard van invloed is geweest op het gedrag van de dieren”, benadrukt Anja Kouwenberg, al twintig jaar coördinator van de kinderboerderij. ,,Voorheen lag er bij de ingang van de stal, op de scheidingslijn met de weide, vaak een grote plas. Dat was elke winter. Onze dieren zagen er telkens enorm tegenop om door dat koude water te banjeren. Het gevolg was dat er weinig beweging van de stal naar de weide en vice versa te constateren was. Al die nattigheid hielp tevens hoefproblemen in de hand, vooral bij de oudere dieren zoals Joëy en Donkey, een ezel van inmiddels 36 jaar. Het wateroverschot had eveneens een negatieve invloed op het gras. Dat alles is gelukkig verleden tijd.”

Twee fasen

De renovatie is in twee (identieke) fasen geschied, vergelijkbaar met de eerdere ‘drooglegging’ van dierenpark Het Wikkie in Empel. ,,In mei 2017 is in samenwerking met landschapsarchitect Bob van der Vliet begonnen met de aanpak van de noordelijke weide, een jaar later kwam het zuidelijke gedeelte aan de beurt. Overal is de modderige toplaag tot een diepte van één meter omgespit. De grond is aangevuld met speciaal zand en met gras ingezaaid”, vertelt Jan de Rond, projectleider van samenwerkingspartner Mooi zo Goed zo. Verder is er een nieuwe stal gebouwd en zijn de vogelverblijven, enkele hekwerken en het theehuis opgeknapt. Het totale kostenplaatje: circa 72.000 euro.

 1. Fort Isabella Vught bruist: ‘Mét respect voor de kwetsbare natuur’
  PREMIUM

  Fort Isabella Vught bruist: ‘Mét respect voor de kwetsbare natuur’

  VUGHT - Het begon met kleinschalige streekmarkten en enkele honderden belangstellenden. Afgelopen weekend genoten zo’n twee en een half duizend bezoekers van het Hoge Bomen Festival op Fort Isabella in Vught. Het voormalige kazerneterrein ontpopt zich niet alleen als een bijzondere plek om te wonen en te werken maar brengt ook steeds meer vertier. Mét respect voor de kwetsbare natuur, volgens de Isabella Groep. De Vughtse natuurvereniging NMV is ‘waakzaam’.
 2. Maarten van der Weijden haalt bij Dommelbaarzen cheque op voor Foundation
  video

  Maarten van der Weijden haalt bij Dommelbaar­zen cheque op voor Foundation

  VUGHT - Het contrast was groot, zondagochtend rond half acht bij het Feel Fit Center. De anders zo energieke Maarten van der Weijden had de slaap nog in z'n ogen, terwijl alles om hem heen één kolkende massa was. Het fenomeen uit Waspik was getuige van de hectische laatste kilometers die drie clubs bij elkaar zwommen tijdens een 12-uurs zwemmarathon. Een activiteit in het kader van het gouden jubileum van De Dommelbaarzen. De opbrengst van 5201 euro komt ten goede aan zijn Foundation die het geld weer doorgeeft aan KiKa.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch