Volledig scherm
De 36-jarige Donkey is tevreden met de nieuwe stal. © Chris Korsten

Streep onder ‘nattevoetentijdperk’ bij Oosterhoeve

DEN BOSCH - Maar liefst tientallen jaren hadden de dieren van kinderboerderij Oosterhoeve last van natte voeten. Na een grondige renovatie is het euvel opgelost. Dat wordt woensdagmiddag gevierd.

Op een sappige weide lijken Teun en Otto als twee onafscheidelijke vrienden het prima met elkaar te kunnen vinden. Hoewel hun namen anders suggereren, zijn het alpaca’s van negen en tien jaar oud. Uiterlijk zijn ze eenvoudig van elkaar te onderscheiden: Otto is een typisch ‘wollige’ verschijning; Teun is wat smaller, met name in het gezicht. ,,Misschien is-ie juist daarom wat schuwer”, luidt de psychologische verklaring van stagiair Jarno Vorstenbosch.

Hoefproblemen

Na het spreken van enkele liefdevolle woordjes Spaans blijkt die uitleg toch op drijfzand te baseren. Joëy, een vrolijke en sociale hengst van bijna 28 lentes, komt er ook eens lekker bij staan om deel te nemen aan het ‘groepsgesprek’. ,,Sinds de renovatie is er veel veranderd, wat uiteraard van invloed is geweest op het gedrag van de dieren”, benadrukt Anja Kouwenberg, al twintig jaar coördinator van de kinderboerderij. ,,Voorheen lag er bij de ingang van de stal, op de scheidingslijn met de weide, vaak een grote plas. Dat was elke winter. Onze dieren zagen er telkens enorm tegenop om door dat koude water te banjeren. Het gevolg was dat er weinig beweging van de stal naar de weide en vice versa te constateren was. Al die nattigheid hielp tevens hoefproblemen in de hand, vooral bij de oudere dieren zoals Joëy en Donkey, een ezel van inmiddels 36 jaar. Het wateroverschot had eveneens een negatieve invloed op het gras. Dat alles is gelukkig verleden tijd.”

Twee fasen

De renovatie is in twee (identieke) fasen geschied, vergelijkbaar met de eerdere ‘drooglegging’ van dierenpark Het Wikkie in Empel. ,,In mei 2017 is in samenwerking met landschapsarchitect Bob van der Vliet begonnen met de aanpak van de noordelijke weide, een jaar later kwam het zuidelijke gedeelte aan de beurt. Overal is de modderige toplaag tot een diepte van één meter omgespit. De grond is aangevuld met speciaal zand en met gras ingezaaid”, vertelt Jan de Rond, projectleider van samenwerkingspartner Mooi zo Goed zo. Verder is er een nieuwe stal gebouwd en zijn de vogelverblijven, enkele hekwerken en het theehuis opgeknapt. Het totale kostenplaatje: circa 72.000 euro.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch