Volledig scherm
Dolle pret bij de zoveelste pitcher tijdens SLOK in Den Bosch. © Chris Korsten

Studenten houden het netjes bij biercantus SLOK: geen bacchanaal

DEN BOSCH - Een potje 'turbozuipen', dat leek vooraf wat er zondagmiddag ging gebeuren op een afgesloten gedeelte van de Markt tijdens de eerste editie van de biercantus SLOK. Na drie uur onbeperkt bier drinken - de wijnliefhebbers hadden pech - was het aantal 'sponzen' dat scheel zag van de zattigheid opmerkelijk genoeg met één hand te tellen.

,,We willen Den Bosch als studentenstad op de kaart zetten, een biercantus hoort daar eenmaal bij.” Deze woorden komen uit de mond van Nienke Gundlach, een actief lid van de Bossche studentenvereniging Gremio Unio die uitsluitend uit HAS’ers bestaat. 

,,Dit evenement is min of meer afgeleid van de Tilburg University Cantus (TAC), die elk jaar na de opening van het academisch jaar plaatsvindt. Ook in andere studentensteden zoals Utrecht, Nijmegen en Delft worden dit soort feesten gehouden. We zeiden tegen elkaar: Den Bosch is zo'n prachtige stad, waarom proberen we hetzelfde grapje híer niet uit? En voilá, eindelijk is het zover!”

Op deze tropische dag zijn ruim tweehonderd studenten, afkomstig uit alle windrichtingen, bijeengekomen om er een feest van te maken. Er wordt gedanst op de live-muziek van Say Keys, maar er zijn ook genoeg feestvierders die lekker met elkaar zitten te chillen op de typische langwerpige cantusbanken.

Geen stress

De meesten hebben 30 euro neergeteld en voor dat bedrag mogen ze tijdens een drie uur durende sessie onafgebroken hun keel smeren met bier. ,,Een redelijke deal”, vindt Helen Brokking(21) uit Den Bosch. Als student Duitse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht heeft ze afgelopen vrijdag haar scriptie ingeleverd. ,,Ik denk dat het allemaal gelukt is, vandaar dat ik nu helemaal los kan. Hoewel ik al een flinke partij bier op heb, voel ik 'm nog niet echt hangen. Ben hooguit een beetje tipsy. Vooruit, dan zal ik maar meteen m'n geheim verklappen. Ik voel momenteel geen stress, dat verklaart alles. Heb je dat wel, dan ben je zo ladderzat." 

Nienke Gundlach heeft een aanvullende tip: ,,Drink tussendoor een watertje, zeker met dit warme weer. Dat vermindert de kans dat je straks dronken in de gordijnen hangt.” 

EHBO

Ondanks dat de pitchers met een inhoud van één liter gretig aftrek vinden, lijkt het erop alsof de aanwezige EHBO’ers Joop Damen en Geertje Broekmeulen een 'snippermiddagje' hebben opgenomen. ,,We hebben tot nu toe niemand hoeven af te voeren. Het gaat er behoorlijk braaf aan toe", aldus Damen.

Volledig scherm
De pitchers vol bier vonden gretig aftrek tijdens de Bossche biercantus. © Chris Korsten

In samenwerking met indebuurt Den Bosch