Volledig scherm
Jongerenambassadeur Jordi Prins overhandigde donderdag op de Markt in Den Bosch de petitie 'In een wachtlijst kun je niet wonen' aan wethouder Roy Geers. © Annemiek Steenbekkers

Studenten in Den Bosch zijn het beu: ‘Gemeente doe wat aan die woningnood’

DEN BOSCH - Het is bijna niet te doen, zeggen de studenten en starters die een kamer of huis in Den Bosch zoeken. Dat geluid is niet nieuw. Wel dat ze de straat op gaan om te protesteren.

Enkele tientallen jongeren - meer studenten dan starters - verzamelden zich donderdag aan het eind van de middag voor het stadhuis op de Markt in Den Bosch. Om er - naast de serieuze boodschap voor politiek, woningbouwcorporaties en onderwijsinstellingen - een feestje van te maken. Maar door de kou kwam de sfeer er maar moeilijk in.

,,Ik ben tevreden’’, zegt jongerenambassadeur Jordi Prins, een van de initiatiefnemers. Het is een beginnetje volgens hem, het overhandigen van de petitie ‘In een wachtlijst kun je niet wonen’ aan wethouder Roy Geers. 

‘Nu, nu, nu’ meer huizen

1029 krabbels zijn er opgehaald. Steunbetuigingen voor het pleidooi om met spoed voor huisvesting te zorgen. ,,Nu, nu, nu’’, benadrukte Prins. Volgens hem komt de PvdA met een motie die deze boodschap onderschrijft.

Quote

Ik krijg wekelijks berichten van mensen met het verzoek of ze een nachtje kunnen overnach­ten bij mij.

Bossche student

Volgens Jong & Huren ’s-Hertogenbosch, het platform dat sinds ruim twee jaar opkomt voor starters die op zoek zijn naar een betaalbaar huurhuis, staan jongeren gemiddeld meer dan zeven jaar op een wachtlijst. De Bossche jongerenambassadeurs hebben becijferd dat de gemiddelde wachttijd voor een studentenkamer meer dan negen maanden is. 

Recente cijfers ondersteunen de jongerenambassadeurs. Uit de landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2019 van Kences, de koepelorganisatie van studentenhuisvesters, blijkt dat de druk voor studenten buiten de Randstad het hoogst is in Den Bosch en Zwolle.

,,Ik krijg wekelijks berichten van mensen met het verzoek of ze een nachtje kunnen overnachten bij mij’’, vertelt een jongen die anti-kraak woont. Hij is in gesprek met studenten aan de HAS Hogeschool en het Koning Willem I College. Allemaal kennen ze wel verhalen. Van een huis waar ‘drieduizend-zoveel’ reacties op kwamen, of eentje waar binnen twee uur 200 mensen op aansloegen.

In Tilburg meer kans op een kamer

,,Wat je ziet, is dat veel studenten langer bij hun ouders blijven wonen of dat ze uitwijken naar Tilburg. Daar heb je meer kans op een kamer’’, zegt Kevin Arkesteijn, vice-voorzitter van Collegium, de studievereniging van de Academie voor Veiligheid en Bestuur van Avans Hogeschool die het protest op de markt onderschrijft. ,,Bij mij op de opleiding zijn er best wel wat studenten die 1,5 tot 2 uur reistijd hebben.’’

Quote

Je kunt ook verder kijken dan bouwen. Denk aan het ontlabelen van een aantal seniorenwo­nin­gen.

Sharon Hooper, Jong & Huren ’s-Hertogenbosch

,,Wat we zien is dat de situatie heel erg hetzelfde blijft’’, vertelt Sharon Hooper van Jong & Huren. ,,Er zijn wel woningen bijgekomen, maar dat is vooral voor internationale studenten. Het zijn vooral tijdelijke woningen die er worden bijgebouwd. Je kunt ook verder kijken dan bouwen. Denk aan het ontlabelen van een aantal seniorenwoningen of het opschroeven van de leeftijdsgrens voor jongerenwoningen. Die is nu 22 jaar.’’

Maatregelen waar zeker aandacht voor is volgens wethouder Geers. ,,We zijn hard bezig studentenwoningen te realiseren. De prognoses waren dat het aantal studenten zou dalen, maar het tegenovergestelde is waar.’’ Binnenkort komt-ie met nog een nieuw project voor permanente studentenwoningen. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch