Volledig scherm
Impressie van het nieuwe appartementengebouw in 't Ven © KDV architecten

‘t Ven kleurt grijs en krijgt woonzorgappartementen

Op de plek van de leegstaande basisschool 't Ven in Rosmalen komen 40 woonzorgappartementen voor senioren.

Paul Roovers

ROSMALEN - Het was dé plek in de Rosmalense wijk waar honderden kinderen vanaf 1973 hun eerste woordjes leerden schrijven en in het laatste schooljaar in musicals optraden. Basisschool 't Ven was daarmee voor veel bewoners hét centrum van de wijk. Op diezelfde plek kunnen ouderen binnenkort in de laatste jaren van hun leven gaan wonen en is de cirkel rond. Woningcorporatie Joost (voormalige Kleine Meierij) wil er 40 woonzorgappartementen laten bouwen. Gisteravond werden de plannen gepresenteerd aan bijna 100 buurtbewoners. 

Nog veel grijzer

De vrijkomende grond is van de gemeente en die wil graag dat er een woonvoorziening voor ouderen komt. ,,Daaraan is grote behoefte", refereert directeur Janneke Pander van de Annenborch aan de samenstelling van de buurt. ,,Door 't Ven kleurt Rosmalen nog veel grijzer.” Volgens laatste tellingen van de gemeente ligt het aantal 70- tot 90-jarigen rond 450. 

Geen dependance Annenborch

Volgens Pander willen senioren graag in de wijk blijven wonen samen met andere ouderen. ,,Dat noemen we geclusterd wonen. Mensen doen vaak samen activiteiten, en dat voorkomt ook dat je vereenzaamt.” Een  dependance van de Annenborch wordt het zeker niet.  In 't Ven zal de zorgvraag licht zijn waardoor met de inzet van thuiszorg kan volstaan. Wel zal er alarmering komen, waarvan mogelijk ook andere ouderen in de buurt gebruik kunnen  maken.

In het ontwerp heeft architect Coen Smits in ieder geval ruimte gereserveerd voor een ‘huiskamer’. Die vormt ook de hoofdentree, op de hoek van de Kamperfoeliestraat en Raadhuisstraat. Hij moest rekening houden met een aantal randvoorwaarden: 40 sociale huurappartementen, een zorgconcept, maximaal 3 bouwlagen en behoud van zoveel mogelijk bomen. 

Eigen tuintjes op begane grond

Gewoond wordt aan alle zijden van het gebouw. Appartementen op de begane grond krijgen eigen tuintjes, met daaromheen brede stroken (openbaar) groen die nog moeten worden ingevuld. De verwachting is dat zo'n 35 parkeerplaatsen volstaan. Maar die opmerking veroorzaakt veel rumoer onder de aanwezigen. In de buurt is al veel te weinig parkeerplek, dus deze plaatsen zullen ook snel worden bezet, klinkt het. En: waar moet het bezoek van de bewoners van het gebouw blijven?  Waarom geen parkeervoorziening ónder het gebouw voor de bewoners.  Maar zo'n dure ondergrondse oplossing past financieel niet binnen een project van sociale huurwoningen, wordt al snel duidelijk.

Buurtbewoners kregen gisteravond toch de  kans om deze en andere gevoelens over het project, maar ook suggesties, te delen met de initiatiefnemers. Waar mogelijk willen gemeente én Joost, en dus ook de architect, er rekening mee houden.

Volledig scherm
Buurtbewoners denken in de voormalige school mee over de toekomstige bestemming. © Paul Roovers/BD

In samenwerking met indebuurt Den Bosch