Taakstraffen voor Van Creij en Van Son voor lekken burgemeesterskandidaat Den Bosch

VIDEO + UPDATEDEN BOSCH - Gemeenteraadslid Sjef van Creij krijgt 60 uur taakstraf, waarvan 20 uur voorwaardelijk, voor het lekken van de naam van de burgemeesterskandidaat van Den Bosch. Ex-wethouder Jos van Son krijgt 40 uur taakstraf in de zaak rond het burgemeesterslek. Het vonnis is vanmiddag uitgesproken in de Bossche rechtbank. Eerder was tegen zowel Van Creij als Van Son 1000 euro boete geëist. De twee overwegen een hoger beroep.

De rechtbank acht bewezen dat Van Creij heeft gelekt over de burgemeesterskandidaat en dat Van Son de geheimhoudingsplicht heeft geschonden. Van Creij heeft volgens de rechtbank bewust geheimen gedeeld met van Son. Van Son heeft op zijn beurt zijn collega-wethouders volgens de rechtbank in een lastig parket gebracht.

Teleurgesteld

Van Creij en Van Son reageerden ‘teleurgesteld’ op het vonnis. Ze overwegen om in hoger beroep te gaan en zijn daarover nog in overleg met hun advocaat. ,,Ik ben zwaar teleurgesteld. Dit zag ik niet aankomen”, zegt van Creij in de hal van het Bossche paleis van justitie.  Van Son zegt over het vonnis dat hij niet wist wat hij kon verwachten.

Lees verder onder de tweets.

Volledig scherm
Gemeenteraadslid Sjef van Creij, twee weken geleden bij het paleis van justitie in Den Bosch. © Marc Bolsius

Eis

Volgens het Openbaar Ministerie heeft het tweetal ervoor gezorgd dat de naam van Jan Hamming op straat kwam te liggen als burgemeester van Den Bosch, de opvolger van Ton Rombouts.

Rob van Huijgevoort, advocaat van Van Creij, sprak twee weken geleden over ‘een warrig politiek steekspel’. Esther Vroegh, advocaat van Van Son, had het toen over een zaak die ‘volledig is ontploft’.

Op straat

Volgens Van Son zou Van Creij hem tijdens een gesprek op straat hebben verteld dat Hamming de opvolger zou worden van burgemeester Rombouts. Maar Van Creij ontkende tijdens de rechtszitting twee weken geleden eren dat hij de naam van Hamming zou hebben genoemd. Van Creij vertelde dat juist Van Son degene was die vier namen noemde van kandidaten, onder wie Hamming.

Volgens het OM heeft onder meer de toenmalige wethouder Eric Logister verklaard dat Van Son tijdens een wethoudersoverleg op 9 juli 2017 vertelde wat hij van Van Creij had gehoord op straat. Van Son zou de opmerking hebben gemaakt nadat wethouder Huub van Olden zijn collega’s vroeg wie volgens hen de opvolger van Rombouts zou worden. Ook wethouder Paul Kagie zou toen hebben gesproken over Hamming.

Binnen het randje

Van Creij gaf toe dat hij voor diezelfde wethoudersvergadering tegen raadslid Will Hoeben vertelde over de ‘politieke kleur’ van de nummer een van de kandidatenlijst. Volgens een van rechters was die informatie vertrouwelijk. ,,Ik noemde geen namen. Ik dacht dat ik binnen het randje bleef’', zei Van Creij.

Advocaten Van Huijgevoort en Vroegh hadden kritiek op de opsporingsmethoden. Volgens Van Huijgevoort heeft het OM bij het kiezen van de onderzoeksmethoden ‘blunders’ gemaakt. Vroegh sprak over een ‘gemankeerd dossier’. Zij wees erop dat de rechter-commissaris opdracht had gegeven om bepaalde gedeelten in het dossier te schrappen.

Volledig scherm
Jos van Son met zijn advocaat Esther Vroegh. © Marc Bolsius
Volledig scherm
Sjef van Creij (Links) en Jos van Son. © Jan Zandee en Marc Bolsius

In samenwerking met indebuurt Den Bosch