Vught geeft volgens een aantal partijen te veel geld uit.
Volledig scherm
Vught geeft volgens een aantal partijen te veel geld uit. © Shutterstock

Tegenstrijdige kijk op begroting Vught: ‘We gaan richting het moeras, natte voeten hebben we al’

VUGHT - Van ‘zwaar weer’ tot ‘niets aan de hand’. Zo tegenstrijdig is de kijk van politieke partijen op de begroting Vught. Dat heeft vooral te maken met de toenemende schulden van de gemeente terwijl daar geen eigen vermogen tegenover staat. 

Yvonne Vos van het CDA sprak donderdagavond over een ‘fragiel (begrotings)evenwicht’. ,,Wat doen we bij tegenwind. Kunnen we dat nog wel opvangen? Hoe voorkomen we preventief toezicht?” Suzanne van Wiggen (SP) vulde aan: ,,We gaan richting het moeras, natte voeten hebben we al.”

Na ons de zondvloed

Volgens Dianne Schellekens, D66-fractievoorzitter, kiest het college niet. ,,Maar denkt, na ons de zondvloed. Je kunt niet blijven doorgaan met geld uitgeven. Alle seinen staan op donkerrood.”

Paniek zaaien

Volgens wethouder Toine van de Ven moeten de partijen stoppen met paniek zaaien. ,,Dat is niet nodig. En bezuinigen is ook niet nodig. De begroting is sluitend en wij kunnen elk jaar onze verplichtingen nakomen. De investeringen die we doen, doen we bewust. De schulden zijn voornamelijk voor het spoor en de N65 en dat is niet morgen opgelost.”

Bezuinigen

Uiteindelijk besloot de raad voorafgaand aan de kadernota 2020 te kijken naar mogelijke bezuinigingen die op termijn moeten leiden tot minder schulden en een betere financiële weerbaarheid.

Energie opwekken

Daarnaast wil Vught de mogelijkheden verkennen voor het (grootschalig) opwekken van duurzame energie en net zoals in Sint-Michielsgestel samen met de inwoners nestkasten ophangen voor mezen. Een motie over druk zetten op Reinier van Arkel met betrekking tot de bouw van tiny houses op het zorgpark werd aangehouden. 

  1. Man voor rechter na  dodelijk ongeluk: officier verwijt hem achter het stuur filmen, roken en alcohol drinken
    PREMIUM

    Man voor rechter na dodelijk ongeluk: officier verwijt hem achter het stuur filmen, roken en alcohol drinken

    DEN BOSCH - ,,Hij rookte, filmde zichzelf en dronk alcohol tijdens het rijden. Daarmee nam hij onaanvaardbare risico’s.’’ Dat zei officier van justitie Patrick van Hees donderdag tijdens een rechtszitting over een Bossche automobilist (31) die terecht stond voor het veroorzaken van een ongeluk in juli 2018 op de A59 bij Rosmalen waarbij een vrouw (21) uit Gemert om het leven kwam.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch