Volledig scherm
Het gedeelte van de Zuid-Willemsvaart waar binnenkort een testgebied wordt ingericht. © Marc Brink/BD

Test bij Zuid-Willemsvaart moet toegankelijkheid Bossche binnenstad verhogen

DEN BOSCH -Hoe toegankelijk is de Bossche binnenstad? Wat vinden ouderen en slechtzienden daarvan? En hoe is het om met een kinderwagen in de binnenstad rond te rijden? De gemeente en de Bossche ontwerper Wouter Corvers, van publieke ruimte, zijn daar benieuwd naar.

In samenwerking met de gemeente en belangenorganisaties, zoals het Gehandicapten Platform ‘s-Hertogenbosch, gaat Wouter Corvers via ommetjes na ‘wat goed en slecht is’. Voorbeelden daarvan moeten vanaf midden juli te zien zijn bij de Zuid-Willemsvaart. ,,Tussen het Kardinaal van Rossumplein en de Orthenbrug gaat de schep in de grond om een soort testpark in te richten’', zegt Corvers.

Behoorlijk steil 

Er moet nog heel wat gebeuren voordat het stadsgedeelte van de Zuid-Willemsvaart is veranderd in het Zuid-Willemspark. De taluds, met hier en daar een stenen trap, zijn behoorlijk steil. De gemeente wil juist ‘dat iedereen bij het water kan komen’. Daarom kiest de gemeente als experiment voor ‘Het Inclusieve Park’. 

Corvers maakt met allerlei mensen een ‘ommetje’ om te ontdekken hoe zij zich (moeten) aanpassen aan de openbare ruimte. En vervolgens wil hij nagaan hoe je de openbare ruimte kunt aanpassen zodat zo veel mogelijk mensen er terechtkunnen. ,,We zijn inmiddels met vijftien mensen op pad geweest. En er is ook uitvoerig over gesproken. Het is nog te vroeg om te zeggen wat de rode draad is. Maar het is wel zo dat de wensen niet altijd in het belang van iedereen zijn. Een slechtziende kan bijvoorbeeld blij zijn met de geleidelijnen op de stoep. Maar een rolstoeler kan juist weer last hebben van de ribbels.”

Ervaringsdeskundige

Je zou Corvers een ervaringsdeskundige noemen. Want hij is 2,05 meter lang en ergert zich al jaren aan de standaardmaten waarmee de publieke ruimte is ingedeeld, ‘er wordt uitgegaan van een gemiddeld lengte van 1,77 meter’. Als een soort guerrilla-actie plaatste hij in de Slagen speciale bankjes voor kleine en lange mensen. En nu kan hij dus maatwerk leveren voor het Zuid-Willemspark.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch